Top 3 genomineerden “Groen Lintje 2018” bekend

Dit jaar zijn door allerlei organisaties en individuen in totaal 10 mensen en groepsinitiatieven genomineerd die zich verdienstelijk maken met groene en duurzame initiatieven.

De jury  (bestaande uit Coen van der Gugten en Hans Passenier, raadsleden van GroenLinks en Maaike Bierman, consulent MVO) heeft 3 kandidaten gekozen die gaan meedingen voor de eerste plaats. Dat zijn:

 

Buurderij Maastricht

De buurderij stelt liefhebbers van biologische streekproducten in staat om direct, zonder tussenhandel, van de biologische boer en tuinder producten te betrekken. De boeren en tuinders nemen vooraf bestelde producten mee en leveren die direct op de afgesproken tijden. Daardoor is er geen nood aan dure winkelruimte, wordt er niets weggegooid en is de afzet verzekerd.

Fossil Free Maastricht

Fossil Free Maastricht gaat het gesprek aan met de universiteit en andere instanties om niet langer in fossiele brandstof gerelateerde zaken en onethische investeringen, zoals wapens, te participeren. Er gaat heel veel geld in om, dat beter in duurzame ontwikkelingen kan worden geïnvesteerd. Fossil Free Maastricht is een actieve sociale beweging en een sterke mix van internationale en Nederlandse studenten en Maastrichtse locals.

Landbouwbelang: Maastricht goes Vegan en de Foodbank

In de cultural freezone “Landbouwbelang” gebeurt van alles: concerten, tentoonstellingen, happenings en food events. Al geruime tijd wordt wekelijks een Vegan kookworkshop georganiseerd: “The solution for a better world is served on a plate by Maastricht goes vegan”.

De Foodbank oftwel “The vegatable liberation front” gebruikt afvalgroente van de markt om fantastische maaltijden te koken en daar, als het even kan, live muziek aan toe te voegen.

Twee sterk sociaal gerichte activiteiten die “onder de plu” van Landbouwbelang een band smeden tussen foodfreaks, studenten en lokale bevolking en werkt aan duurzaam voedselbewustzijn.

De jury gaat  bij alle drie op werkbezoek en zal vervolgens op

Zaterdag 17 februari van 15.00 – 17.00 uur de winnaar in het zonnetje zetten in het Pesthuyspodium, Vijfkoppen 1, Maastricht.

Ieder is van harte uitgenodigd om deze feestelijk middag bij te wonen!

 

We hebben Joost Venken, Schepen voor Groen in Hasselt en actief rond leefmilieu en energie, bereid gevonden het lintje op te spelden.

Voorafgaand aan de uitreiking, is Joost Venken betrokken in een paneldiscussie met de aanwezigen over verkeersinfrastructuur in de Euregio Hasselt-Maastricht-Tongeren. Samen met Groene politici uit Hasselt, Tongeren, Riemst, Bilzen, Lanaken en Maastricht maken we ons op voor een echte regionale en duurzame benadering van onze gezamenlijke mobiliteitsproblemen en zullen daartoe ter plekke een Groen manifest ondertekenen. Het Vlaams Parlementslid Johan Danen uit Bilzen is een van de ondertekenaars.

Hoezo grenzen? We hebben maar één regio en die is van ons!