ABP stop ermee

Zaterdag, 23 december 2017, Heerlen.

De demonstratie met ca 500 mensen was succesvol. Alle partijen vroegen de bestuurder mw Meijer om te stoppen met investeren in kernenergie. Een duidelijke stap bleef uit, waardoor de acties richting ABP ook verder geïntensiveerd zullen worden.

Nederlandse pensioenfondsen hebben een kwart miljard euro aan pensioengelden geïnvesteerd in de eigenaar van de overjarige kerncentrales van Tihange en Doel. Het ABP is daarvan de grootste met een belegd vermogen van 116 miljoen euro!

De kernreactoren van Tihange zijn sterk verouderd en liggen regelmatig stil vanwege technische gebreken en storingen. En Tihange-2 bevat de beruchte haarscheurtjes.

Door aandelen te hebben in de moedermaatschappij Engie/Electrabel helpt het ABP mee om de centrales open te houden. De druk op Engie/Electrabel om Tihange-2 snel te sluiten moet opgevoerd worden en een goed signaal zou zijn als de Nederlandse pensioenfondsen, waaronder het ABP, het geld terughalen uit de kerncentrales.

Er zijn al gesprekken gevoerd met het ABP maar vooralsnog weigeren ze echte actie te ondernemen. Ook dit keer kregen we geen positieve respons. Dat betrekent dat we doorgaan om het ABP te bewegen te stoppen met deze investeringen.