PrEP is een effectief middel waarmee voorkomen kan worden dat mensen hiv oplopen. In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt deze medicatie sinds 2019 als pilot door de GGD verstrekt aan mensen met een hoog risico op een hiv-infectie. Momenteel ontvangen 368 inwoners uit Zuid-Limburg deze pil, maar de vraag is vele malen hoger dan het aanbod. Zo is er in tegenstelling tot vorig jaar inmiddels ook een wachtlijst voor PrEP-zorg in Zuid-Limburg te krijgen. Op dit moment staan 80 inwoners uit Zuid-Limburg op de wachtlijst.

Eerder is in de Tweede Kamer een motie van GroenLinks (Corinne Ellemeet) en D66 (Wieke Paulusma) aangenomen om te onderzoeken of PrEP onderdeel kan worden van de reguliere zorg. De bovengenoemde pilot loopt immers in de zomer van 2024 af. Het lijkt GroenLinks het beste wanneer het verkrijgen van PrEP op een landelijk niveau kan worden geïntegreerd binnen de reguliere zorg, maar zolang dit niet het geval is kijkt GroenLinks graag naar de mogelijkheden om de pilot PrEP-zorg te verruimen en te verlengen. Dit omdat er lichte paniek ontstaan is onder de gebruikers van PrEP daar zoals eerder te lezen viel de pilot in de zomer van 2024 afloopt. Ook de mensen die op de wachtlijst staan maken zich zorgen. In andere delen van Nederland heeft dit al geleid tot wachtlijstbesmettingen. GroenLinks ziet seksuele gezondheid en bescherming tegen hiv als een gedeelde verantwoordelijkheid van de gemeente en het rijk, waarvoor de GGD de uitvoering doet.

Fractievoorzitter Mark Mülders:

“De gebruikers van de pilot met PrEP, hen die op de wachtlijst staan, maar ook groepen die nu niet in aanmerking komen voor PrEP-zorg verdienen meer zekerheid. Ook vanuit Zuid-Limburg moeten we ons geluid laten horen middels een stevige lobby door zowel het college alsmede de GGD Zuid-Limburg richting het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit aangenomen amendement voelt tevens ook als een eerbetoon aan mensen die overleden zijn aan de gevolgen van AIDS”.

Het amendement werd mede-ingediend door LPM, PvdD, SP, SPM, D66, Volt, VVD en M:OED. Een duidelijke lobby vanuit Zuid-Limburg om PrEP-zorg onderdeel uit te laten maken van de reguliere zorg dan wel de PrEP-zorg pilot te verruimen is hierdoor namens de Gemeenteraad van Maastricht een wezenlijk onderdeel van het meerjarenbeleidsplan 2024-2027 van de GGD Zuid-Limburg.