De GroenLinks fractie in Maastricht heeft vragen gesteld omtrent het optreden van de gemeente rondom het bezoek van Bush aan onze regio.
Geachte College,
Afgelopen zaterdag 7 mei heeft er een demonstratie plaats gevonden tegen het beleid van president Bush. De demonstratie is gezellig en prettig verlopen zonder enig opstootje. GroenLinks heeft echter een groot aantal vragen rondom het optreden van de gemeente rondom het bezoek van Bush aan onze regio.
De burgemeester heeft in Maastricht een noodverordening ingesteld onder andere wegens de volgde reden:
‘dat bovendien ernstige vrees bestaat voor verstoring van de openbare orde mede in verband met aangekondigde (grootschalige) demonstraties door diverse groeperingen’;
Volgens artikel 175 jo. 176 van de gemeentewet mag een burgemeester pas een noodverordening doen uitgaan bij ernstige vrees voor o.a. ernstige wanordelijkheden.
Tijdens de voorbesprekingen met de politie is echter door de organisatie gemeld dat er gerekend werd op 500-1000 man, dat de demonstratie vreedzaam was, en dat de organisatie een eigen ordedienst had om eventuele schermutselingen in de kiem te smoren. Gezien het feit dat een noodverordening een zeer zwaar middel is welke aan pas mag worden uitgevaardigd als er aan strenge eisen is voldaan heeft GroenLinks de volgende vraag.
1. Waar was, gezien de voorbesprekingen, de ernstige vrees op gebaseerd dat er een ernstige verstoring van de openbare orde zou kunnen plaats vinden?
Voor de demonstratie zijn er diverse overleggen geweest met de politie om afspraken te maken over de gang van zaken rond de demonstratie, zo is afgesproken dat er geen vlaggen en poppen verbrand mochten worden. Echter tijdens de laatste voorbespreking voor de demonstratie op 7 mei om 13.00 vertelt een woordvoeder van de politie namens het beleidsteam dat ook spandoeken en flyers met daarop vermeende beledigende teksten tegen Bush als bevriend staatshoofd niet getolereerd zouden worden. Een voorbeeld was hiervan ‘Bush misdadiger’. Mensen die toch spandoeken en flyers met vermeende beledigende teksten bij zich droegen konden opgepakt worden aldus de politie. De organisatie heeft toen gedreigd de manifestatie en de demonstratie af te lasten en de verantwoordelijkheid voor mogelijk te ontstane ongeregeldheden bij de voor het verbod verantwoordelijke overheid te leggen tenzij het verbod zou worden ingetrokken. Om 15.05 is door de politie namens het beleidsteam het verbod tot het uiten van vermeende beledigende teksten ingetrokken en heeft de manifestatie en demonstratie uiteindelijke op gezellige en prettige wijze plaats gevonden. GroenLinks vindt deze gang van zaken onbegrijpelijk. In artikel 267 lid 3 van het wetboek van Strafrecht staat dat het beledigen van een bevriend staatshoofd een strafverzwarende omstandigheid van het gronddelict belediging is. Het is echter ook zo dat de president van de V.S. als publiek figuur meer heeft te dulden. Gezien het bovenstaande heeft GroenLinks de volgende vragen.
2. Wie heeft het verbod ingesteld op spandoeken en flyers met daarop vermeende beledigende teksten aan het adres van Bush? Als dit het beleidsteam was, wie hadden zitting in dit team?
3. Met welke reden is het verbod ingesteld, gezien het feit dat de president een publiek en openbaar figuur is die, gezien zijn functie, meer heeft te dulden op het gebied van vermeende beledigingen?
4. Waarom is het verbod pas 2 uur voor de demonstratie aan de organisatie bekend gemaakt, dit terwijl er al diverse voorbesprekingen waren geweest?
Het is ons ter ore gekomen dat er tijdens de demonstratie beelden en foto’s van de demonstranten zijn genomen. Hierover heeft GroenLinks de volgende vragen.
5. Zijn er inderdaad foto’s en of beelden gemaakt van de demonstranten die hebben meegedaan aan de demonstratie en/of de manifestatie?
6. Zo ja, met welke reden zijn deze foto’s en / of beelden gemaakt.
7. Waar worden de foto’s / beelden voor gebruikt?
8. Wat gebeurt er in de toekomst met de foto’s / beelden.
Tevens heeft GroenLinks vernomen dat er mensen die op 7 mei naar de manifestatie / demonstratie zijn geweest op 8 mei de toegang tot de herdenking in Margraten is ontzegd wegens het feit dat ze een verhoogd risico waren. Deze mensen werden zonder pardon terug gestuurd terwijl zei wel van te voren kaarten hadden besteld en gekregen. GroenLinks heeft hierover de volgende vragen.
9. Bent u het met ons eens dat een demonstrant die tijdens een demonstratie zijn/haar ongenoegen uit over het beleid van een regering geen verhoogde dreiging vormt? Gaarne uitleg bij uw beantwoording
10. Waarom zijn er mensen die vooraf wel kaarten hadden gekregen geweigerd bij de herdenkingsdienst in Margraten door de politie?
11. Welke maatregelen zijn er genomen om mensen voor de kaartverkoop te controleren en waarop werd hierbij gelet?
Zoals u hierboven kunt lezen heeft de GroenLinks fractie vele vragen rondom het optreden van de gemeente tijdens het bezoek van Bush aan onze regio.
In afwachting van uw spoedige reactie op onze vragen verblijven wij,
Met vriendelijke groet,
De GroenLinks fractie.