Lees hier de bijdrage van GroenLinks inzake de ENCI tijdens de commissievergadering Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit van 6 oktober 2008.

Burgerinitiatief
Voorzitter, als eerste wil GroenLinks de complimenten uitspreken richting de initiatiefnemers van dit burgerinitiatief. Uit de hoeveelheid handtekeningen, die door het initiatief van de ENCI-werknemers en ook het burgerinitiatief van voor de zomer, blijkt nog maar eens hoezeer de toekomst van de ENCI-groeve leeft onder de Maastrichtse bevolking. En terecht. De ENCI is in haar 90 jarig bestaan een belangrijk bedrijf voor onze stad. Met voor- en tegenstanders. En wij gaan er van uit dat ook na de mergelwinning de ENCI een belangrijk bedrijf blijft voor onze stad.

GroenLinks is altijd zeer helder geweest over hoe wij denken over de activiteiten die gepaard gaan met de winning van mergel in de ENCI-groeve. In ons verkiezingsprogramma hebben we dat ook opgenomen: geen vuilverbrander op het ENCI-terrein en stopzetting van de mergelwinning na 2010. En zo denken we er ook vandaag nog over.

Gelukkig zijn beiden initiatiefnemers, zowel St. Pietersberg Adembenemend als de werknemers van de ENCI het eens over het behoud van de bomenopstanden, de Observant, de westrand en dat de cultuur- en natuurhistorische waarden behouden moet worden. En ondanks dat we het eens zijn over de randvoorwaarden die aan het voorliggende besluit gekoppeld zijn, kan de GroenLinks-fractie niet instemmen met het beslispunten van dit burgerinitiatief, om de vergunning te verlengen door kalksteenwinning in de St. Pietersgroeve pas op 31-12-2019 te beëindigen.

Als vertegenwoordiger van een politieke partij hebben we de taak om het algemeen belang te dienen. Dit is niet altijd een dankbare taak, vandaag is dit extra voelbaar. Want we hebben het over mensen en over de toekomst van deze mensen, hun gezinnen en iedereen in hun omgeving. Naar onze mening is het algemeen belang ermee gediend te stoppen met de mergelwinning.

Tijden veranderen en net als de aard en omvang van de werkgelegenheid bij de ENCI, veranderen ook de eisen aan onze leefomgeving, eisen met betrekking tot een gezonde luchtkwaliteit en wonen zonder geur- en geluidsoverlast. Daarnaast is de impact van de ENCI op de groeve enorm, de graafwerkzaamheden hebben inmiddels zo’n omvang gekregen dat er bijna niets meer over is van onze St. Pietersberg. De tijd is aangebroken om als politiek een duidelijk signaal af te geven dat het genoeg is geweest. Genoeg met afgraven van Maastrichts mergel, genoeg met het verder vervuilen van de lokale luchtkwaliteit. En het signaal dat het tijd is voor een nieuwe toekomst van de ENCI-groeve, met nieuwe activiteiten én nieuwe toekomstbestendige werkgelegenheid.

Wij vinden het belangrijk dat de huidige werknemers van de ENCI die in de groeve en oven werken, alternatieve en duurzame werkgelegenheid in het vooruitzicht staat. Er ligt al een sociaal plan en daar hebben de werknemers hard voor geknokt. U stelt voor om een taskforce in het leven te roepen. Dit vindt GroenLinks wel een érg mager aanbod. Wij vinden dat er voortvarend en krachtig werk gemaakt moet worden van het borgen van de werkgelegenheid, dat er keihard aan de weg getimmerd moet worden om alternatieve werkgelegenheid te realiseren. Sterker nog, GroenLinks vindt dat het college zich er samen met de partners zelfs sterk voor moet maken aanvullende werkgelegenheid te realiseren. Er liggen vele hectares bedrijventerrein leeg rondom de ENCI. Zorg dat daar innovatieve en toekomstbestendige bedrijvigheid gerealiseerd wordt. 4000 extra banen in 2010, staat er in het bestuursakkoord. Volgens GroenLinks is dit een uitgelezen kans om hier invulling aan te geven. Kortom, college, GroenLinks verwacht echt wel wat meer van u naast het oprichten een taskforce! Graag een reactie.

Voorstel college
Voorzitter, en dan verder ingaand op het voorstel van het college. Voor de GroenLinks-fractie is het altijd erg belangrijk geweest dat er bij een eventuele concessieaanvraag er na een zorgvuldige inspraakprocedure tot een finale belangenafweging moet worden gekomen. Dit punt was destijds uiteindelijk voor alle coalitiepartijen zo belangrijk bevonden dat het zelfs een plaats heeft gekregen in ons bestuursakkoord. In het bestuursakkoord staat hierover het volgende:

Behoud van d’n Observant en de bosopstanden rond de ENCI-groeve. Samen met de provincie wordt gewerkt aan de voorbereiding van de herinrichting van de groeve en wordt bezien hoe de publieke toegankelijkheid van (delen van) de groeve kan worden gerealiseerd. Bij een eventuele concessieaanvraag in 2009 zal, na een zorgvuldige inspraakprocedure, tot een finale belangenafweging worden gekomen. Resultaat in 2010: een inspanningsverplichting van alle betrokken partijen voor wat betreft het werkgelegenheidsperspectief voor de medewerkers van ENCI en voor de St. Pietersberg als natuurgebied.

Deze zorgvuldige inspraakprocedure heeft deze zomer plaatsgevonden door middel van een volksraadpleging. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat een meerderheid van de Maastrichtse bevolking vindt dat de activiteiten in de groeve op 2010 moeten stoppen. Verschillende politieke partijen in deze raad hebben aangegeven grote waarde te hechten aan de uitkomsten van de volksraadpleging.

En dan het voorstel. GroenLinks volgt het even niet meer: u vraagt de inwoners van Maastricht hoe zij erover denken én u geeft aan zeer veel waarde te hechten aan deze mening. Vervolgens zegt een meerderheid van de bevolking dat de ENCI zo spoedig mogelijk moet sluiten. En dan komt u met het voorstel om tot 2015 door te gaan? GroenLinks heeft hier moeite mee.

Het college geeft aan dat gestreefd moet worden naar beëindiging van de winning op 1 januari 2015 omdat het negatieve effect van verdere ontgraving op de feitelijke keuzemogelijkheden van afwerking van de groeve. Dit zou naar de mening van GroenLinks toch een argument moeten zijn om al in 2010 te stoppen met de mergelwinning. Zonder op verdere details van het voorstel in te gaan hebben wij dan ook één centrale vraag aan het college:

Waarom komt u, ondanks dat een meerderheid van de bevolking van Maastricht in uw eigen volksraadpleging daar anders over denkt, met het voorstel om in 2015 en niet in 2010 te stoppen met de afgraving van de groeve?

Voorzitter, voor de eerste termijn laten we het hierbij.