"Het is bijna zo ver, over een tijdje kunnen we zwemmen in het meest duurzame zwembad van Nederland. Dat betekent dat wij, burgers en verenigingen hier op langere termijn profijt van hebben op het gebied van veiligheid maar ook in de portemonnee, zeker nu de elektriciteit- en gasprijzen de pan uit rijzen. Het bad is dus een mooie aanwinst voor Maastricht. "
(...)

"Een niet mooie aanwinst is dat er een rekening van 5 ton op de deurmat kwam te liggen. Kosten die niet eerder geraamd zijn voor beheer en onderhoud. Het college had net de 4 ton weg gewerkt....en dat is eigenlijk wel een compliment waard.

Deze rekening laten liggen en doorschuiven naar de toekomst...lijkt GroenLinks geen goede optie. Deze rekening moet betaald worden, maar de vraag is hoe... Gelukkig is het college zelf creatief geweest en heeft een groot deel door middel van technische oplossingen opgevangen. Ondanks deze maatregelen bleef er een bedrag over. We voelden het al aan komen…een tariefsverhoging.

Voor GroenLinks staat een ding vast: we willen de rekening niet doorschuiven naar de toekomst. Daarnaast vinden we dat in dit geval de gebruiker betaalt. De Maastrichtste belastingbetaler betaalt nl. al mee aan het zwembad. Sleutelen aan de tarieven hier....... betekent elders een bezuiniging of verhoging voor mensen die misschien helemaal geen gebruik maken van het zwembad. Daar is GroenLinks niet voor. Wij vinden dat we zo voorzichtig mogelijk moeten zijn met gaten in de begroting schieten.

Voor de kwetsbaren in de samenleving zijn verschillende declaratieregelingen. Bovendien is de individuele gebruiker niet de hoofddoelgroep. De hoofddoelgroepen zijn de verenigingen en de zorggroepen. Voor deze groepen is de verhoging nogal een klap en we willen de wethouder vragen daarin tegemoet te komen.

We hebben daarom het college opgeroepen met een oplossing te komen om de verhoging van de verenigingen zoveel mogelijk te beperken. Maar de acceptgiro niet naar de algemene middelen te sturen. De wethouder heeft beloofd maatwerk te leveren samen met de organisaties.

GroenLinks heeft in de commissie laten vallen dat we vinden dat we de individuele veelgebruiker tegemoet moeten komen. Bijvoorbeeld door de voorgestelde 10 baden kaart. In de memorie van antwoord staat dat deze kaarten voor een fikse inkomensderving zou zorgen. Dat zorgt dus voor nóg een gat in de begroting. Dit is voor GroenLinks wel een dilemma. Daarom lijkt het ons goed om de levensduur van de 25 en 50 badenkaart te verlengen. De wethouder heeft toegezegd de levensduur te verlengen.

Tot slot roepen we het college op om te blijven onderhandelen met de buurgemeenten zodat deze hopelijk alsnog een financiële bijdrage willen gaan leveren aan het zwembad. Dat zou misschien al een deel kunnen opvangen."

Miriam Elfassih