Ondanks bezuinigingen bij het CNME Maastricht kunnen verschillende organisaties toch hun activiteiten het komend jaar blijven uitvoeren op de locatie ‘Natuurtuinen Jekerdal’, dit mede dankzij een motie van GroenLinks.

CNME Maastricht e.o. heeft per 1 januari 2021 haar eigen activiteiten in de Natuurtuinen Jekerdal stil gelegd, daartoe genoodzaakt door bezuinigingen van de gemeente Maastricht.

De gemeente heeft nu met het CNME een overeenkomst bereikt, waardoor de ontwikkelde natuurwaarden van de Natuurtuinen in 2021 in stand kunnen worden gehouden. Daarnaast is deze week een gemeentelijk project gestart om tot een toekomstbestendig beheermodel te komen. De bedoeling is om met meerdere partners de Natuurtuinen te kunnen voortzetten waarbij de kosten minder op de begroting van CNME zullen rusten. Daarmee gaf wethouder Krabbendam uitvoering aan de motie, die GroenLinks tijdens de bezuinigingsronde had ingediend.

Wij verheugen ons, dat het, zodra dit weer mogelijk is, weer levendig zal toegaan in de Natuurtuinen.

  • De Buurderij, die groene, gezonde en eerlijke producten van lokale boeren bij consumenten brengt, zal vanuit de kas bestellingen aan klanten blijven uitleveren op de vaste dagen.
  • Voor MIK Kinderopvang kunnen de kinderen hier weer elke week actief spelen en verblijven.
  • En het CNME gaat samen met de vrijwilligers ‘Vrienden Natuurtuinen Jekerdal’, die al jarenlang actief zijn, in opdracht van de gemeente Maastricht weer het onderhoud van de tuinen oppakken.
  • De lokale IVN-afdeling Maastricht zal ook haar activiteiten vanuit de Natuurtuinen voorlopig voortzetten.

Raadslid Saskia Hermens: “Ik ben opgelucht dat onze motie zo voortvarend is opgepakt. Ik was echt niet blij dat er bij het CNME bezuinigd moest worden. En het zou daarnaast erg jammer zijn als al het werk in de Natuurtuinen, waar het CNME en alle vrijwilligers zich jaren voor hebben ingezet, verloren zou gaan. Hopelijk wordt het snel weer mogelijk dat het CNME zelf weer publieksactiviteiten kan opstarten.”

Namens de fractie van GroenLinks Maastricht,

Saskia Hermens