Afgelopen raadsvergadering is het burgerinitiatief Filterdetunnel behandeld. GroenLinks vindt de luchtkwaliteit een zeer belangrijk onderwerp, het gaan tenslotte om de gezondheid van onze inwoners. Door dit burgerinitiatief Filter de tunnel is het thema luchtkwaliteit weer op de politieke agenda gekomen. Wij hebben grote bewondering voor de verrichte inspanningen en vasthoudendheid van de initiatiefnemer. Het idee van luchtfilteringen en daaruit energie opwekken zou, als het werkt, volgens ons overal ingezet moeten worden. Maar voor de A2-tunnel is deze techniek volgens ons niet meer in te zetten.
Van de wethouder en projectbureau hebben wij begrepen dat dit burgerinitiatief tot vertragingen zou leiden in de uitvoering van de A2-tunnel. Voor GroenLinks is dit niet acceptabel. Door de aanleg van de A2-tunnel voldoet Maastricht aan de normen op het gebied van de luchtkwaliteit. Daarnaast is GroenLinks een groot voorstander van het nakomen van de planning. Dit mogen burgers, ondernemers en andere belanghebbenden van ons verwachten.
Daarom kunnen wij niet instemmen met het beslispunt van dit burgerinitiatief. Wel hebben we het college nadrukkelijk gevraagd om in ieder geval bij de rijkspartners het gevraagde onderzoek onder de aandacht te brengen vanuit een landelijke thematiek.
Wij begrijpen de ongerustheid van veel burgers die om de A2 wonen. Al vele jaren worden zij blootgesteld aan een slechte luchtkwaliteit. GroenLinks vindt dan ook dat wij de luchtkwaliteit permanent in de gaten moeten houden. Op dit moment hebben we slechts één permanent meetstation in Maastricht. GroenLinks is er een groot voorstander van dat het aantal meetstations wordt uitgebreid. GroenLinks heeft tijdens de raadsvergadering een motie ingediend voor een tweede permanent meetstation aan de noordzijde van de toekomstige tunnel. Zodat we ook zeker weten of de A2-tunnel voldoet aan de normen van de luchtkwaliteit.