Er is in de afgelopen tijd veel te doen geweest rondom de in de kaderbrief aangekondigde bezuinigingen op cultuur in Maastricht. Bij de begrotingsbehandeling van 28 oktober 2014 ging GroenLinks uiteindelijk definitief akkoord met een aangepast bezuinigingsvoorstel. Onder meer dankzij de kritische houding van GroenLinks is er goed gekeken naar de inspraak van de cultuurinstellingen op de voorgestelde bezuinigingen. Dat heeft ertoe geleid dat veel aangekondigde bezuinigingen met één jaar zijn uitgesteld en dat bij enkele instellingen het aangekondigde bedrag flink naar beneden is bijgesteld. Bij het raadsdebat toonde GroenLinks-fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam begrip voor de bezwaren vanuit de culturele sector: "mensen in het culturele veld zijn niet alleen werknemer, maar ook liefhebber. Dat geeft iedere bezuiniging op cultuur ook een emotionele lading; iets dat zeker ook geldt voor ons GroenLinksers."

Bij de kaderbrief waren de aangekondigde bezuinigingen op cultuur een heikel punt. Op de gestelde kaders (kort samengevat: “keuzes in plaats van kaasschaaf”) had eigenlijk vrijwel niemand in deze gemeenteraad kritiek. 'Er was geen debat gevoerd met het veld waardoor het proces te snel ging', was het grootste bezwaar. Ook GroenLinks was hier in de commissievergadering kritisch over.

Zoals uitgelegd en toegezegd door het college werd de noodzaak tot inspraak en ruimte voor voortschrijdend inzicht onderschreven. Die procedure heeft resultaten opgeleverd en daar zijn we erg blij om, hoezeer ook elke bezuiniging op cultuur ons GroenLinksers in diepste zin pijn blijft doen. We hebben naar aanleiding van de geluiden uit het culturele veld, nog wel zorgen over de effecten van deze bezuinigingen op landelijke subsidies en de brandpuntstatus.

Wethouder Damsma gaf in reactie op deze zorgen aan dat in den lande in meer steden die cultureel brandpunt zijn wordt bezuinigd op het cultuurbudget, en dat er ook door het Rijk en de provincie Limburg kritisch gekeken wordt naar de verdeling van de cultuurgelden onder de instellingen. Volgens haar waren er daarom op dit moment geen signalen dat de brandpuntstatus van Maastricht in gevaar zou zijn. Ter vergelijking: landelijk wordt er door gemeentes gemiddeld 9% bezuinigd. In Maastricht bezuinigen we 2,45%. Leiden is de enige stad die helemaal niet op cultuur bezuinigt.

Er leeft binnen GroenLinks de behoefte om het komende jaar te benutten in bredere zin stil te staan bij wat de langjarige toekomst is van het cultuurbeleid binnen onze stad. Dan gaat het om vragen als “wat betekent cultuur voor onze inwoners?” en “hoe kunnen we die cultuur versterken?” Een tipje van de sluier is dat wat GroenLinks betreft het cultuurbeleid enkel toekomst kan hebben, wanneer dit geen cultuur van stilstand is, maar van vernieuwing, innovatie en vooruitgang.We willen een duidelijke en sterke basisinfrastructuur waarin de keten van opleiding tot productie en presentatie is verankerd in alle lagen van het culturele veld.

Tot die discussie werd ook door PvdA en CDA opgeroepen met een motie, die geen meerderheid haalde en ook niet door GroenLinks werd gesteund. De reden daarvoor is dat PvdA en CDA in de motie ook voorstelden de concrete bezuinigingsvoorstellen voor 2016 te schrappen. Dat zou in strijd zijn met behoorlijk bestuur, omdat het culturele veld ook het recht heeft om te weten waar het aan toe is. Het schrappen van de voorstellen voor 2016 zou des te meer onrust teweeg brengen en daarnaast een ongelijke situatie creëren met de instellingen waarop al in 2015 gekort wordt. Maar het moge ook duidelijk zijn: het heeft geen zin om discussie over de toekomst van de cultuur in onze stad te voeren, als je voortschrijdende inzichten bij voorbaat terzijde gaat schuiven. Welke gevolgen dat voor 2016 heeft, valt nu niet te zeggen. Daar spreken we graag over met het culturele veld in 2015.

GroenLinks-raadslid Hans Passenier vroeg nog speciale aandacht voor mode:

Het viel GroenLinks op dat de uitvoering van het programma 'Mode Maastricht' onder de economische paragraaf is benoemd. We zien echter ook kansen om met de extra inzet op mode niet alleen de economie te versterken, maar ook de culturele infrastructuur die er in Maastricht rond mode is of zou kunnen komen. Het versterken van de culturele basisinfrastructuur van opleiden tot productie en presentatie is immers een belangrijk onderdeel van het Maastrichtse cultuurbeleid. Laat dat dan ook voor mode gelden.

Om die reden diende GroenLinks op dit punt een motie in met als titel “Versterking culturele keteninfrastructuur mode”. De motie werd door een meerderheid gesteund en door het college overgenomen.