Lara Klaassen, directeur van het Centrum voor Natuur- en Milieu-educatie, gaf een beeld van de vele en uiteenlopende activiteiten die de beroepskrachten van haar organisatie, samen met vele bevlogen en deskundige vrijwilligers, ondernemen in en rond de stad. Dat gaat van de ecologische moestuin, de bijenkasten en de verschillende natuurtypen in de Natuurtuinen, via het groenbeheer van de vestingwerken, de schaapskuddes, het huttenbouwen en de leskisten tot de schooltuinen en de kinderactiviteiten.
En nog zo het een en ander - elk jaar zijn honderden Maastrichtenaren op een of andere manier betrokken bij 'het groen'. Hans Stelwagen, betrokken bij het beheer van AINSI en adviseur voor BOEi, ontwikkelaar van industrieel erfgoed, vertelde over de ontwikkeling van oude industriegebouwen zoals AINSI voor nieuwe functies, gaf suggesties voor de invulling van het gigantische Eiffelgebouw aan de Boschstraat en liet zien hoe Kasteel Schaesberg, nu een totaal vervallen ruïne, herbouwd zal worden. In de loop van dit project zullen nieuwe generaties opgeleid worden in de oude ambachten, die nodig zijn om dergelijke gebouwen te herstellen en onderhouden. Tijdens de pauze raakten de aanwezigen zo geanimeerd in gesprek dat het nog lastig was om een einde te maken aan die pauze...
Paul Tieman besloot de avond met een prikkelend verhaal over zin en onzin van restauratie en herbouw van monumenten. Met veel voorbeelden uit onze omgeving, waaronder Kasteel Schaesberg, liet hij zien hoe de opvattingen hierover in de loop der tijd veranderen - wat wij nu historisch onverantwoorde nieuwbouw zouden noemen was vroeger juist de manier om het erfgoed te bewaren. Hij hield een pleidooi voor de ruïne, het natuurlijke verbond tussen steen en groen, die wij met rust zouden moeten laten. Dat leidde natuurlijk ook weer tot levendige gesprekken met het publiek. Zodoende werd ook deze tweede avond niet 'op tijd' afgesloten, wat overigens niemand bezwaarlijk leek te vinden.
Na de zomer gaat de Groene Tafel verder: op 26 september zal aflevering 3 plaatsvinden, weer in de Natuurtuinen Jekerdal, nu met twee gasten die noch de overheid, noch een gespecialiseerde organisatie vertegenwoordigen. Zij zullen vertellen over hun persoonlijke, professionele opvattingen over de stenen en het groen in Maastricht.