GroenLinks debatteert over het basisinkomen

Op 16 juni organiseert GroenLinks een debatavond over het basisinkomen in relatie tot een ander bijstandssysteem of tot armoedebestijding.

 

Momenteel is er een golf van impulsen om het idee van een basisinkomen gedeeltelijk in te voeren. Het armoedebeleid en de bijstand zijn aan verandering toe en dus vraagt men naar experimenten met het basisinkomen.

Er is nog geen duidelijk zicht op de implicaties bij een dergelijke deeloplossing. Is het inderdaad de weg naar een totale invoering van het basisinkomen? Kunnen we op lokaal niveau betekenis geven aan de invoering van het basisinkomen? Of heeft gedeeltelijke invoering juist een schadelijk effect? 

GroenLinks is al heel lang bezig met de invoering van het onvoorwaardelijk basisinkomen. Wim de Heer heeft in 1982 samen met Leon Segers een boekje geschreven met als titel "Een basisinkomen voor iedereen". In 1985 heeft hij in de Provinciale Staten, waarvan hij toen lid was, een voorstel ingediend voor een experiment met een gedeeltelijk basisinkomen, mede naar aanleiding van een gedegen rapport van de WRR. Kort geleden heeft in de alv van GroenLinks Maastricht-Heuvelland een eerste discussie plaats gevonden en besloot men dit onderwerp verder te onderzoeken.

Laatst heeft in Nijmegen de raad het voorstel van GroenLinks gesteund om te experimenteren met het basisinkomen voor mensen in de bijstand of zzp-ers die moeilijk het hoofd boven water kunnen houden. De neiging van GroenLinks Maastricht is om er ook voor te willen pleiten, maar er is behoefte aan het welslagen van het experiment. Daarom willen we het uitgebreid met elkaar onderzoeken. Draagvlak voor een dergelijk experiment is belangrijk, maar ook een doordacht plan.

Op de debatavond op  dinsdag 16 juni, plaats Elisabeth Strouvenlaan 51a (cooperatie Blauw Dorp) van 19.30-21.30, zal na een inleiding van Wim de Heer een debat plaats vinden rondom een aantal dilemma’s. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te spreken en te debatteren over dit onderwerp.