Euregionale groenen maken samen werk van lokale energietransitie

Groenen uit de regio Aken, regio Eupen, regio Luik, de zuidelijke delen van Belgisch Limburg en Nederlands Limburg  werken al jaren samen aan grensoverschrijdende thema’s

Al jaren werken groenen uit de regio Aken ( Bündnis 90/die Grünen), regio Eupen ( Ecolo Duitssprekend), regio Luik ( Ecolo Franssprekend), de zuidelijke delen van Belgisch Limburg (Groen) en Nederlands Limburg (GroenLinks) samen aan grensoverschrijdende thema’s die onze gezamenlijke regio raken.

We voelen ons erg verbonden met elkaar en taalverschillen lossen we op door ieder zijn/haar eigen taal te laten spreken en waar nodig vertaalt er iemand. Geen Engels voor ons, maar de talen van de regio.. Zo ook tijdens deze energieconferentie op 21 april  en dat werkte prima. 

We kwamen bij elkaar in Liège om stappen te gaan zetten betreffende het thema Lokale Energietransitie. We werken er samen al lange tijd hard aan om Tihange gesloten te krijgen, zo vinden we, maar we willen ook graag kijken waar we elkaar kunnen inspireren bij de omslag naar schone energie. En we willen onderzoeken of we bij bepaalde projecten kunnen samenwerken over de grenzen heen.

Vertegenwoordigers van de 5 partijen deelden die ochtend hun lokale energieprojecten

  • Zo deelde o.a. Aken met ons het project Velocity,
  • Ost-Belgiën/Eupen het project Energiedetektive en
  • raadslid Coen van der Gugten vertelde over de succesvolle energie-akkoorden in Maastricht.

Landelijke politici, zoals Oliver Krischer van die Grünen en Johan Danen van Groen spraken vervolgens de deelnemers toe, Johan Danen zelfs via een heuse videoverbinding.

En als onze Bas Eickhout niet halverwege de treinrit richting Luik wegens enorme vertraging zijn reis had moeten staken, had hij het gezelschap geïnspireerd met zijn verhaal over de link tussen Europees en lokaal energiebeleid. Maar dat houden we te goed!

Philippe Henry van Ecolo Liège tenslotte sloot de bijeenkomst af en toen was het tijd voor

het sluitstuk: de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst waarin de deelnemende partijen zich verbinden jaarlijks hierover met elkaar in gesprek te blijven.

Behalve inspirerend en nuttig was deze bijeenkomst ook erg gezellig en een lekkere lunch die buiten kon plaatsvinden vanwege het mooie weer maakte de dag af.