GroenLinks actief in de Heeg

Buurtonderzoek in de Heeg laat zien dat mensen er graag wonen, maar ook dat er aandacht voor nieuwe ontwikkelingen moet zijn.

We hebben zaterdag 21 oktober een buurtonderzoek gedaan in De Heeg! We kwamen bij de start in contact met Stichting Buurtnetwerk Like de Heeg. We hebben samen met de bewoners en de politie Maastricht  de handen uit de mouwen gestoken en straatvuil opgeruimd. Ook gingen we bij veel mensen langs voor een gesprek over lokale thema's, zoals het fuseren van de basisscholen en de toekomst van het winkelcentrum. Natuurlijk hadden we ook een duidelijke nationale boodschap: Geen btw verhoging!

De Heeg is een woonwijk met +- 6.000 inwoners waarvan ongeveer 1/3de huishoudens met kinderen. Centraal in de wijk ligt het complex Roserije met een winkelcentrum, een gemeentelijke sporthal,  het buurtcentrum ‘De Boeckel’ en een Parochiekerk. Verder telt de wijk drie basisscholen en een kinderboerderij.

Transitie naar een Kindcentrum

De drie basisscholen in de Heeg fuseren de komende jaren tot een Kindcentrum. Basisschool De Schans is intussen gesloten en zal worden afgebroken om plaats te maken voor het Kindcentrum. Voor de sportactiviteiten zal het Kindcentrum gebruik maken van de sporthal aan het winkelcentrum De Roserije.

Complex Roserije

Het winkelcentrum kampt al jaren met problemen door het vertrek van winkeliers. Hierdoor nam de gezelligheid in het winkelcentrum af, hetgeen leidt tot het vertrek van de overgebleven winkeliers. In april kreeg het centrum een nieuwe eigenaar en is er weer hoop bij de ondernemers en inwoners van de buurt.

Sporthal

In het complex Roserije ligt één van de vier gemeentelijke sporthallen. Deze sporthal is van 1983 en is dringend aan renovatie/nieuwbouw toe.

De bewoners die wij spraken woonden lang in de Heeg en naar volle tevredenheid. Vooral de groene omgeving kwam vaak aan bod. Men ervaart wel een teloorgang in de buurt, vooral door de ontwikkelingen in het winkelcentrum. Bewoners zijn voorzichtig positief over de ontwikkelingen. Ons viel op dat niet iedereen goed geïnformeerd wordt. Vooral ouderen die geen internet hebben, hebben geen toegang tot de informatie over de ontwikkelingen. Vaak zijn zij wel afhankelijk van de buurtvoorzieningen op de korte afstand.

De plannen rondom de gymzaal en het kindcentrum werden over het algemeen positief ontvangen. Aandachtspunten in de wijk zijn volgens de bewoners: de parkeergelegenheid, het onderhoud van het groen, meer voorzieningen voor minder validen, veiligheid (vooral verkeer), hangjongeren en de sociale factor in de wijk.

Doe je de volgende keer ook mee met onze huis aan huis acties? Word apptivist! Als apptivist krijg je gemiddeld één keer per week als eerste het nieuws over onze campagne, en krijg je een uitnodiging om mee te doen aan Huis-aan-Huis-acties als deze. Voeg +31630659969 toe aan je contactpersonen en stuur via whatsapp het bericht "ik doe mee".