Begin 2013 was fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam, toen nog als lid van de Limburgse Provinciale Staten, indiener van een initiatiefvoorstel dat voorzag in een provinciaal dekkend aanbod van omgangsbegeleiding voor kinderen en ouders bij (vecht)scheidingen. Nu, ruim drie jaar later, blijkt dat beleid erg succesvol. In ruim eenderde van de gevallen is er een omgangsregeling tot stand gekomen, waar anders de rechter niet anders had gekund dan de omgang te ontzeggen. In nagenoeg eenzelfde aantal zijn ouders weer met elkaar in gesprek gekomen of is er op andere wijze duidelijkheid gekomen. Contact met beide ouders is enorm belangrijk voor kinderen. Voor hun ontwikkeling naar volwassenheid en ver daarna, wanneer ze zelf kinderen hebben.
Een hulpverleningsaanbod bij (vecht)scheidingen is hard nodig. Lees hier waarom.
"Ik kan niets anders zeggen dan dat ik dolblij en trots ben op dit resultaat, dat niet bereikt had kunnen worden zonder de inbreng van de Raad voor de Kinderbescherming, verschillende jeugdhulpinstanties en omgangshuizen in Limburg. Ik ben de politiek ingegaan omdat ik concrete doelen wilde bereiken die de maatschappij een beetje beter maken. En wat is er dan mooier dan de basis te hebben kunnen leggen voor het herstel van contact tussen zoveel kinderen en hun niet-verzorgende ouders", aldus Krabbendam.
De resultaten zijn onderzocht door de Hogeschool Zuyd die via het initiatiefvoorstel daartoe de opdracht heeft gekregen. Krabbendam: "het mooie is dat de rapportage ook nog verschillende aanknopingspunten biedt om het bestaande beleid verder te versterken, en waarmee ik in de gemeenteraad van Maastricht verder aan de slag wil gaan. Maar eerst moet het nog toegezonden worden aan de Provinciale Staten die het naar verwachting eind januari 2017 in de commissie zullen bespreken."
Het initiatiefvoorstel van GroenLinks voorzag in een dekkend aanbod van omgangsbegeleiding na verwijzing door de rechtbank, op drie verschillende niveaus, uit te voeren door een samenwerkingsverband van hulpverlenende instanties. "In 2013 was het credo erg in zwang dat met de drie decentralisaties er ontschot moest gaan worden tussen hulpverlenende organisaties. Dit initiatiefvoorstel bracht dat in praktijk en daarmee is een hulpverleningsaanbod gecreëerd dat uniek is in Nederland", aldus Krabbendam.