GroenLinks organiseerde op 6 november j.l. een expertmeeting over broedplaatsbeleid. Amsterdamse en Maastrichtse ambtenaren en broedplaatsondernemers wisselden ervaringen uit. Conclusie is dat Maastricht aan het begin staat van een nieuwe ontwikkeling waarin broedplaatsen een belangrijke rol kunnen spelen.

De economische visie Maastricht is nog maar 2 jaar oud. En hoewel er op onderdelen beleid is voor mode, film, launchbase en creatieve industrie is er behoefte aan integraal broedplaatsen beleid. In de stadsgesprekken die gehouden zijn inzake de innovatieagenda cultuur werd dat duidelijk.

Broedplaatsen zijn gebouwen met betaalbare werkplekken voor kunstenaars en creatieve ondernemers. Door de interactie, veelzijdigheid en transparantie kunnen ze elkaar beïnvloeden, waardoor er levendigheid ontstaat. Niet alleen in het gebouw, maar ook in de omgeving. Ze zorgen voor een aantrekkelijke creatieve stad. In Maastricht kennen we de Brandweer, het Werkgebouw, het Kunstfront, het Lanbouwbelang en Caracola als voorbeelden hiervan.

Amsterdamse broedplaatsondernemers en ambtenaren van bureau Broedplaatsen kwamen vrijdag 6 november j.l. op excursie naar Amsterdam om te onderzoeken hoe het met de broedplaatsen in Maastricht is gesteld. Zij bezochten Het Werkgebouw, de Brandweer en het Landbouwbelang. Op hun tocht door Maastricht spraken ze ook inwoners aan. Ze constateerden dat werelden, belangen en drijfveren vaak langs elkaar heen bewegen in Maastricht. Een aantal opmerkelijke constateringen van hen:

Kunstenaars in Maastricht zijn op zoek naar gebouwen om broedplaatsen te starten. Bestaande broedplaatsen als het ‘Werkgebouw’, in het oude kazerne complex, moeten sluiten voor een park en studentenwoningen van de Universiteit, terwijl de studenten aangeven weer te vertrekken na hun studie omdat ze het saai vinden in Maastricht: ‘Te sjiek en sjoen. ‘Sinds er een creatief restaurant is ontstaan in een oude Brandweerkazerne ‘De Brandweer kantine’ is er meer reuring en komen wij (de studenten) daar regelmatig’.

Aan het eind van hun excursie schoven de Amsterdammers aan bij de expertmeeting. Er waren uit Maastricht raadsleden, ambtenaren, broedplaatsondernemers en de wethouder, Mieke Damsma. Onder leiding van Hans Passenier werd er een gesprek gevoerd. De Amsterdammers voeren al 15 jaar beleid op dit gebied uit. Het effect van de broedplaatsen is groot, ze verlevendigen Amsterdam, geven waarde aan het pand en de omgeving, waarna de panden vaak opnieuw ontwikkeld kunnen worden. De broedplaatsondernemers zijn dankbaar met de ondersteuning vanuit de gemeente (bureau broedplaatsen). Ze worden gefaciliteerd bij het opstellen van hun businessplan, bij het zoeken naar panden en bij het vinden van financiering.

De Amsterdammers waren enthousiast over de uitstraling en ontwikkeling in Maastricht. Sommigen gaven aan graag hier in Maastricht te willen beginnen. “Er zijn zoveel lege gebouwen en gebieden die nog verder te ontwikkelen zijn: mijn handen jeuken”, zei een horecaondernemer uit een broedplaats in Amsterdam.

Een aantal geluiden die in het gesprek te horen waren: De broedplaatsondernemers in Maastricht mogen best trots zijn op hetgeen ze al hebben bereikt en bewust zijn van de meerwaarde die ze creëren. Mooi dat er zoveel experiment te zien is. Fijn dat niet alles in regels wordt doodgedrukt. In Amsterdam wordt dat als knellend ervaren, de regels m.b.t. bouw, veiligheid etc. Een vrijplaats als het Landbouwbelang is een parel in de stad. Maar zouden zij zich ook verder kunnen ontwikkelen? Kunnen gebouwen voor een langere tijd beschikbaar gesteld worden, immers er moet ook door broedplaatsondernemers geïnvesteerd worden en dat wordt pas na enkele jaren rendabel. Kan een broedplaats door ontwikkelen, kan er perspectief geboden worden? Is het mogelijk dat er meer gesprek op gang komt tussen gemeente, broedplaatsondernemers en kunstenaars? Er lijken nog zulke tegenstrijdige belangen, alleen het gesprek kan de verschillende belangen doen overbruggen. Weet de gemeente hoe ze kan faciliteren? Weet de broedplaats initiatiefnemer wat hij kan doen? Is Maastricht wel te vergelijken met Amsterdam? Ja wel in hun ambitie om een culturele stad te willen zijn. In omvang en op een heleboel punten is het onvergelijkbaar, maar die ambitie delen ze.

Het was een inspirerend gesprek. Er is veel uitgewisseld. De Amsterdammers gingen tevreden terug. En de Maastrichtenaren? “Goed dat dit georganiseerd is”, zei de wethouder.