GroenLinks Maastricht benadrukt dat de Nashville-verklaring onacceptabel is en dat iedereen in Nederland gelijk is. Juist in een inclusieve diverse samenleving is het belangrijk dat we elkaar met respect behandelen.  Verschillen tussen mensen moeten geen belemmering zijn voor hun deelname aan die samenleving, maar een meerwaarde.

GroenLinks Maastricht vindt de Nashville-verklaring een document dat onrecht doet aan de LHBTQIAP-emancipatie en de rechten van LHBTQIAP’s. In de verklaring staat geschreven dat het accepteren van homoseksualiteit en transgender-zijn een zonde is. Ook wordt het huwelijk tussen paren van gelijk geslacht afgewezen. Dit laatste is in Nederland sinds april 2001 bij wet geregeld en gelegaliseerd.

Het bestaan van de Nashville-verklaring laat zien dat de strijd richting acceptatie van LHBTQIAP’s in Nederland nog steeds niet gestreden is. GroenLinks Maastricht strijdt mee met LHBTQIAP’s om de  LHBTQIAP-ongelijkheid tegen te gaan. Daarom heeft GroenLinks Maastricht vandaag via een brief aan het gemeentebestuur gevraagd om deze strijd te ondersteunen en voor de komende dagen de regenboogvlag te hijsen op het Gemeentehuis!

Op initiatief van GroenLinks werd in de aanloop naar het Roze Jaar (Maastricht Colours You) het Maastrichtse Regenboogzebrapad aangelegd. Daarmee heeft Maastricht zich in een mondiale traditie geplaatst van steden als Sydney, Vancouver, Brighton en Utrecht. De bedoeling is dat voorbijgangers letterlijk en figuurlijk stil staan bij de boodschap dat iedere bezoeker en inwoner van onze stad welkom is in Maastricht, ongeacht afkomst, geslacht, seksuele voorkeur, religie of politieke denkbeelden.

Dat was een goed begin, maar de Nashville-verklaring laat zien, dat we actief kleur(en) moeten blijven bekennen!

Met dank aan Menno Janssen, Odin Westen en Thea Jetten