Maastricht, 6 december 2021.

GroenLinks Maastricht wil senioren voorbereiden op (gelukkig) oud worden in hun eigen wijk en omgeving met de juiste zorg dichtbij huis. Raadslid Menno Janssen heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college met de vraag hoe de gemeente, de komende jaren,
ouderen wegwijs gaat maken. Juist ook die ouderen die niet digitaalvaardig, laaggeletterd of niet-Nederlandstalig zijn. De vragen zijn het resultaat van een campagne activiteit van GroenLinks Maastricht. 

In de laatste "Huis aan Huis", daags voor de Dag van de Mantelzorger, gingen raadslid Menno Janssen en GroenLinks kandidaat raadslid Mark Mülders met bewoners in gesprek over mantelzorg. Het is algemeen bekend dat kinderen van Maastrichtse senioren vaker in de randstad wonen, omdat daar in het verleden een betere werkgelegenheid was t.o.v. Limburg. Maar wat als het straks niet meer kan om naar de bakker te gaan of dat het niet meer lukt om iedere dag vers te koken. Op wie doe je dan een beroep? Tijdens de “Huis aan Huis” bleek dat Maastrichtse 65 plussers niet altijd weten waar ze de zorg kunnen krijgen wanneer dit niet (meer) binnen het eigen netwerk te organiseren is. Niet wachten tot het zover is, maar ouderen voorbereiden om gelukkig oud te worden met de zorg die ze daarbij nodig hebben, aldus GroenLinks.

Menno onderweg

Raadslid Menno Janssen gaat dan ook graag in gesprek met wethouder Anita Bastiaens (WMO) en Frans Bastiaans (Seniorenbeleid) om met een gedegen aanpak te komen om ouderen voor te bereiden op wat “als het straks niet meer kan. In het verkiezingsprogramma van GroenLinks Maastricht staat tevens dat de partij ervoor pleit dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig wonen in de wijk waar ze wonen met de juiste zorg dichtbij huis. Met mantelzorg en vrijwillige inzet indien nodig en mogelijk. GroenLinks heeft op 10 november mantelzorgers in het zonnetje gezet en geeft ook een pluim op 7 december tijdens de Dag van de Vrijwilliger aan alle vrijwilligers die onze stad rijk is. Vrijwillige inzet is ongekend belangrijk in tijden als deze. Menno: Door heel de stad zien we tientallen prachtige burgerinitiatieven, gerund door duizenden vrijwilligers. GroenLinks juicht deze vele particuliere zorg- en buurtacties toe. Vrijwilligers zijn het goud van onze stad.

Kandidaat raadslid Mark Mülders is werkzaam in de sociaal-culturele sector waarbij hij (in)direct met senioren in contact staat. "De eenzaamheid onder senioren is enorm. Dat was al voor de pandemie maar is alleen maar erger geworden. Daar moet verandering in komen, het is nu al crisis in de ouderenzorg aldus Mülders. Hij wenst dan ook als mogelijk toekomstig GroenLinks raadslid dat er in Maastricht een effectieve aanpak komt om eenzaamheid te bestrijden. Niet alleen onder senioren speelt dit thema, ook jongeren ervaren mogelijke gevoelens van eenzaamheid. Mülders vraagt daarnaast specifiek aandacht voor LHBTIQ+ ouderen in Maastricht die vaak geen kinderen hebben. Daar moet extra op worden ingespeeld wanneer er signalen van eenzaamheid zijn. Ook is het wat GroenLinks betreft goed dat in de komende jaren Maastrichtse zorg en welzijnsorganisaties het Roze Loper certificaat behalen. Het is erg als straks Maastrichtse ouderen nood gedwongen terug de kast in gaan wanneer een opname in een zorginstelling voor de hand ligt. Dat versterkt mogelijke gevoelens van eenzaamheid en is niet bevorderlijk voor het geluk van deze groep ouderen.

Marc Mülders