In de raadsvergadering van 20 januari 2009 is de GroenLinksfractie niet akkoord gegaan met het winkeltijdenbeleid. Het is niet zozeer dat GroenLinks tegen dit beleid is. Met de koopzondagen en de openstelling van Selexyz en Mosae Gusto heeft GroenLinks immers geen enkel probleem. Verruiming van het koopzondagenbeleid met betrekking tot de meubelbranche is voor GroenLinks echter problematisch. Er dreigt een hellend vlak waarbij iedere andere winkelbranche haar eigen uitzondering zou kunnen claimen. Lees hier de volledige raadsbijdrage van GroenLinks met betrekking tot dit onderwerp.

Geachte Voorzitter,

Voor GroenLinks is het belangrijk dat er een balans is tussen een leefbare en levendige stad. Uit de evaluatie van het winkeltijdenbeleid blijkt dat dat gelukt is. De bewoners zijn tevreden over leefbaarheid, uitdrukkelijk daarbij gezegd, gegeven het aantal koopzondagen. Zij geven wel aan dat we moeten blijven letten op bereikbaarheid, communicatie, schoonmaak en toezicht en handhaving. Dat geeft volgens GroenLinks maar weer eens aan dat voortdurende monitoring en evaluatie een must is.

GroenLinks kan zich vinden in het besluit om het koopzondagenregime zoals dat er nu ligt voort te zetten. Wij zijn blij dat dat juridisch ingekaderd is. Dat geeft ons inziens naar alle partijen duidelijkheid. Ook met de openstelling van een belevingsconcept zoals Selexyz hebben wij geen onoverkomenlijke problemen. Kortom, complimenten aan wethouder Jacobs voor de gekozen weg en de wijze waarop hij de evaluatie heeft vormgegeven. Zoals net gezegd blijft evaluatie en monitoring wel van belang, zowel met bewoners als met de buurtkaders als met ondernemers. Wij willen graag de toezegging van de wethouder dat monitoring net zo hoog op de agenda blijft staan als het afgelopen jaar en dat de bewoners daar actief bij worden betrokken.

Een andere belangrijke keuze die wij vandaag moeten maken is het beleid ten aanzien van de meubelbranche. De wethouder geeft aan dat het toeristisch regime over de hele stad uitgerold zou moeten worden en dat we dan in feite kunnen zeggen: er mag niemand open, met één uitzondering, de meubelbranche. GroenLinks vindt de argumentatie hiervoor niet overtuigend. En wel om drie redenen.

Op de eerste plaats is het argument van de concurrentiepositie van de meubelbranche voor ons niet overtuigend. Weliswaar zijn er in Roermond een aantal zaken iedere zondag open, maar ook niet allemaal. In België zijn ook verschillende meubelzaken op zondag open. Echter, de grootste meubelboulevard van Europa, namelijk die van Heerlen, ligt 30 km verderop. Deze meubelboulevard is 12 koopzondagen open. Voor ons is het concurrentieargument dan ook niet overtuigend.

Op de tweede plaats is het onze stellige indruk dat de ondernemers er zelf ook niet uit zijn. Van verschillende kanten hebben ons mails afgelopen dagen bereikt waarin de ene keer staat dat bepaalde winkels wel open willen als het mag en in de ander mail staat dat ze dat niet gaan doen. Op z'n minst kunnen we stellen dat er geen gedragen visie is op dit onderwerp.

Ten derde, en voor ons het meest belangrijke: op dit moment hebben we een glashelder beleid: 21 koopzondagen per jaar, met uitzondering van Selexyz en Mosae Gusto. Iedereen weet precies waar hij / zij aan toe is. Als we nu een uitzondering gaan maken voor de meubelbranche, welke branche staat er dan volgende week voor de deur? Als we nu zouden stellen dat de concurrentiepositie van een bepaalde winkel een voldoende argument is om een uitzondering te maken, hoe zouden we dan een andere branche kunnen weigeren? Volgens GroenLinks ontstaat er een hellend vlak. GroenLinks ziet liever een eenduidig beleid zodat voor iedereen duidelijk is hoe het wat betreft koopzondagen in Maastricht geregeld is.

Kortom, nogmaals complimenten voor een goed stuk maar GroenLinks wil ook van de wethouder graag horen waarom hij dan toch een extra uitzondering wil maken voor de meubelbranche.