Speech Mark:

"GroenLinks had gehoopt dat we behalve een dag als vandaag - en op 4 mei - ook in januari stil konden stad bij de herdenking van de Hopocaust. GroenLinks heeft daar eind januari vragen over gesteld. Dit is ook groot in de media verschenen.

Twee weken geleden ontvingen wij een reactie van het stadsbestuur. Het initiatief moet wat betreft het stadsbestuur vanuit de behoefte komen van de samenleving. En niet vanuit een top-down benadering die door het bestuur wordt opgelegd aan de stad.

GroenLinks doet vandaag de oproep aan u, de organisatie maar ook aan allen in uw netwerk. Laat het signaal aan het college horen waar u behoefte aan heeft. Dit alles in de hoop dat we op een later moment meerdere malen per jaar stil kunnen staan bij het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

De berichtgevingen in de media de laatste weken liegen er niet om. Er zijn ernstige zorgen over de groei van rechts-extremisme. Onze fractie heeft gister de eerste aanzet gedaan middels schriftelijke vragen. Zo zijn wij benieuwd of de aanwezigheid van geradicaliseerde groeperingen in Maastricht wordt meegenomen in de aanpak van discriminatiebestrijding. Daarnaast zijn we ook geschokt dat een Joodse jongen van 14 jaar oud op school wordt bedreigd. Deze bedreigingen moeten stoppen!

Namens GroenLinks dank ik de organisatie voor de uitnodiging. Ik wens u een betekenisvolle dag toe maar geef u ook een compliment voor dit initiatief. Een initiatief dat volgend jaar voor het laatst gaat plaatsvinden maar GroenLinks hoopt dat we nog decennia lang de verhalen van de slachtoffers blijven doorvertellen omdat we de gebeurtenissen van 75 jaar geleden nooit mogen vergeten.

Dank u wel."