Op 16 maart 2015 deed Dagblad De Limburger uitgebreid verslag van haar onderzoek naar de kinderontvoering van twee Maastrichtse kinderen naar het Syrië van ISIS. Eerder vertrokken al verschillende andere Maastrichtse jongeren en keerde (de gederadicaliseerde?) Aïcha terug. De Limburger heeft uitgevonden dat de betrokkenen elkaar lijken te kennen en spreekt vermoedens uit van een Maastrichts netwerk dat moslims rekruteert en ronselt voor de jihad in Syrië. GroenLinks stelde er mondelinge vragen over op de raadsavond van 17 maart 2015.
Zo schreef Dagblad De Limburger:
Veel wijst erop dat het niet toevallig is dat Maastricht nu maar liefst zes uitreizigers (Limburg in totaal negen) telt. Sultan (dood, zelfmoordaanslag Bagdad) was een vriend en schoolgenoot van Azad*(hoogstwaarschijnlijk dood, slagveld Syrië). En Sultan was klasgenoot - op een voorgaande school - van Aïcha. Iedereen kent iedereen, als het niet van school is, dan van sociale netwerken of via personen die zich in de stad bezighouden met het organiseren van activiteiten voor islamitische jongeren zoals Koranles of Arabische les. Umm, Luca en Aysha volgden lessen bij dezelfde Maastrichtse stichting waar ook Sultan en Azad tot hun vertrek wekelijks les namen. (de namen in het artikel zijn gefingeerd)
"Hoewel we het probleem niet groter moeten willen maken dan het is, omdat het slechts om een relatief beperkt aantal mensen gaat, is het in onze ogen wel een probleem dat serieus genomen moet worden voordat meer Maastrichtenaren weggezogen worden in de neerwaartse spiraal van de radicalisering", aldus fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam namens GroenLinks. "Nu zijn er zelfs twee onschuldige kinderen ontvoerd naar de Syrische chaos. Elk kind dat dat overkomt is er één te veel."
De burgemeester gaf in zijn reactie te kennen zeer serieus betrokken te zijn bij wat er in de stad speelt op dit vlak. Hoewel hij op dit moment niet de bewijzen heeft dat er sprake is van een ronselnetwerk, wil dat niet zeggen dat het er niet is. Umm is zeer geraffineerd te werk gegaan, heeft iedereen om de tuin geleid en is waarschijnlijk geholpen met vaste paspoorten. Dat roept ook de vraag op in hoeverre er sprake is van contacten met andere steden de Euregio, zoals Verviers, waar ook signalen zijn van een radicaliserend netwerk. Die contacten zijn er, zo gaf burgemeester Hoes aan, op dit moment met name met Aken en Luik.
Al met al geeft het voor de (in brede zin zeer betrokken) lokale politiek een gevoel van onmacht. Reden ook voor GroenLinks om de aanvullende vraag te stellen waar mensen terecht kunnen om signalen door te geven over vormen van radicalisering in hun omgeving. Bij de burgemeester zelf, was zijn reactie. U kunt de burgemeester bereiken via onno.hoes@maastricht.nl.
Een bijzondere vermelding willen we geven over de aanvullende bijdrage die PvdA-gemeenteraadslid Hassan Es-Sadki gaf, naar aanleiding van de vragen van GroenLinks. Hassan is een zeer betrokken lid van de Maastrichtse Islamitische gemeenschap en bracht de gevoelens van onmacht en angst onder woorden die ook daar leven rondom radicalisering. Krabbendam: "Het is belangrijk dat dit signaal gehoord wordt en het is goed dat Hassan in de achtergrondreportage bij het nieuws op RTV Maastricht (vanaf 4:55) het podium heeft gekregen om dit nader toe te lichten. De enige manier om dit probleem in Maastricht in de kiem te smoren is door met elkaar op te trekken. Laat dit een kans zijn om als diverse stad samen één te worden als het om radicalisering gaat."
Later op de avond kwam het onderwerp ook nog aan de orde bij de raadsronde-behandeling van het Meerjaren Veiligheidsprogramma, waarin slechts summier aandacht wordt besteed aan radicalisering, omdat dat ten tijde van de concipiëring nog nauwelijk speelde. Het bewijst volgens burgemeester Hoes dat dergelijke problemen opeens kunnen ontstaan en kunnen groeien. Dat zal gedurende de looptijd van het Meerjaren Veiligheidsprogramma, vier jaren, nog wel vaker kunnen voorkomen. Reden genoeg om te kijken hoe, met een openbaar debat of in een stadsronde, nader stilgestaan kan worden met de inwoners van onze stad. Daarover gaan burgemeester Hoes, D66-fractievoorzitter Bert Jongen en GroenLinks-fractievoorzitter Krabbendam samen een voorstel uitwerken, waarbij laatstgenoemde benadrukte dat het dan wel over radicalisering in brede zin moet gaan: "nu gaat het immers over jihadisme, maar wellicht ontstaat er over twee jaar een probleem met rechtsradicalisme of militant-extremistische antifascisten. De inhoudelijke richting is slechts het symptoom. De redenen voor radicalisering zijn de oorzaak waar we preventie op moeten loslaten."