Maastricht, 19 augustus 2017

GroenLinks heeft n.a.v. berichten in de De Limburger van 17-08-2017 vragen aan het college van B&W gesteld. GroenLinks vindt het nl. onwenselijk dat een groep jonge Afghanen in het nauw wordt gedreven en zich voor de keuze gesteld ziet om een bestaan in de illegaliteit te leiden en al zeker dat mensen midden in de nacht van hun bed gelicht worden.

“Maastricht is een gastvrije stad die ook naar vermogen plek biedt aan mensen in nood. Daar horen geen overvallen middenin de nacht bij’’ zegt Marlise Korsten, fractievoorzitter GroenLinks in de Maastrichtse gemeenteraad.  De gemeenteraad heeft dit in 2010 uitgesproken en wat ons betreft geldt dat uitgangspunt nog steeds”.

Voor Afghanistan geldt een negatief reisadvies voor iedere gewone burger. De situatie in het land is lang niet stabiel en het is daarom voorstelbaar dat Afghanen niet veilig terug kunnen keren. De Duitse overheid heroverweegt zijn uitzettingsbeleid daarom. GroenLinks vindt dat het college er bij de landelijke overheid op aan moet dringen om ook het Nederlandse beleid bij te stellen. ‘’Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de situatie van jongen Afghanen 25 km verderop heel anders zou zijn dan hier”, aldus Marlise Korsten.