Dinsdag 24 april jl. stond het bestemmingsplan “Windturbines Lanakerveld” op de agenda van de raad.
Na een roerige periode was iedereen voorbereid zijn verhaal te doen. Tot onze grote verbazing werden we bij aanvang van de raadsvergadering verrast door de mededeling van wethouder Nuss dat de overeenkomst die nodig is om het bestemmingplan te kunnen realiseren niet door Imtech Nederland BV (het bedrijf dat de duurzame energiecentrale, bestaande uit 3 componenten, te weten het windmolenpark, zonnenpanelen en een biomassacentrale ) getekend was. Dit betekende dat het college niet anders kon dan het stuk aanhouden. Dit hield vervolgens weer in dat de behandeling in de raad niet zou plaatsvinden en iedereen in onzekerheid zou blijven over het wel dan niet doorgaan van de windturbines.
(...)

Vervolgens moesten we ter plekke inspelen op de nieuwe situatie.
Gezien het feit dat wij op voorhand al wisten dat er geen meerderheid te vinden was voor het plan, heeft GroenLinks ingestemd om binnen de coalitie met een motie te komen om het plan maar helemaal van tafel te halen, zodat we een punt achter dit dossier konden zetten.

Voor de bewoners maar ook voor onszelf. Na al het werk dat we de afgelopen tijd hebben verricht om te proberen een meerderheid te krijgen in de raad voor de windturbines in onze stad was de teleurstelling erg groot. In de politiek heb je winnaars en verliezers. In dit dossier hebben we deze keer verloren. Maar GroenLinks blijft vechten voor een duurzame stad en een klimaatneutrale stad in 2030.


Onze inbreng tijdens de raadsvergadering:
Voorzitter, het is duidelijk dat de windmolens er niet gaan komen. GroenLinks is dan ook bijzonder teleurgesteld want dit betekent dat we vanaf vandaag 5 jaar vertraging hebben opgelopen om tot een klimaatneutrale stad te komen. En dan hebben we het nog niet eens over de werkgelegenheid die dit project had kunnen opleveren. GroenLinks is dan ook erg benieuwd hoe de Rekenkamer denkt over dit proces.

Voorzitter, omdat de discussie over LaagFrequentgeluid in dit dossier terecht of onterecht tot bezorgdheid en onduidelijkheden heeft geleid bij de bewoners in het omliggend gebied, investeerders en bij onze raad en omdat we andere gemeenten dit leed willen besparen wil GroenLinks de volgende motie indienen: motie uitspraak LF-geluid.

Voorzitter, laat mij helder zijn, GroenLinks blijft nog steeds volledig inzetten op de ambitie om in 2030 een klimaatneutrale stad te zijn. GroenLinks hoopt dat de rest van de raad begrijpt dat er in de nabije toekomst slagen gemaakt moeten gaan worden op duurzaamheidsgebied om onze ambitie te halen en wij verwachten dan ook dat alle partijen steun zullen verlenen bij de middelen die nodig zullen zijn.

Voorzitter, tot zover ons eerste termijn.

GroenLinks wil zich blijven inzetten om de overige onderdelen overeind te houden. Daarom hebben we ook samen met de VVD de volgende motie voorbereid: ‘Alles uit de kast voor de Duurzame Energiecentrale Maastricht’ Gezien het verloop van de avond zal GroenLinks samen met de VVD deze motie de volgende maand inbrengen.

Hieronder de bijdrage zoals we hem hadden voorbereid met onze overwegingen waarom GroenLinks voor windturbines in Lanakerveld gestemd zou hebben.

Bijdrage Raad Windturbines:
Voorzitter, de afgelopen weken ging het alleen nog maar over windmolens. Volgens mij is er nog nooit in zo een korte tijd zoveel informatie op ons afgekomen. Ambtenaren, medewerkers van Imtech, bewoners en externen uit binnen en buitenland hebben hun mening gegeven over het bestemmingsplan windturbines Lanakerveld. Graag wil ik iedereen bedanken voor de inzet en inspanningen. Je hoopt eigenlijk altijd op zo een betrokkenheid van bewoners. Want op die manier kunnen we ons beleid verbeteren en het beste voor iedereen eruit slepen.

Voorzitter, het besluit dat wij vandaag hier met zijn allen nemen kan grote gevolgen hebben voor onze stad. Kiezen wij hier vandaag voor een toekomst waarin wij voor al onze inwoners de energieprijzen ook in de toekomst betaalbaar houden, de luchtkwaliteit verbetert en daarmee de gezondheid van onze inwoners en grote sprongen vooruit maken om in 2030 klimaatneutraal te worden. Het komt tenslotte niet dagelijks voor dat een bedrijf bereid is voor 70 miljoen te investeren om onze ambitie Klimaatneutraal in 2030 op weg te helpen. Een ambitie die door deze raad is uitgesproken.

Voorzitter, het college maar ook deze raad heeft alles uit de kast gehaald om zich goed te laten informeren en adviseren. GGD, MER-commissie, extra geluidsonderzoeken, een hoorzitting en zelfs wetenschappers uit andere landen hebben we geraadpleegd. Dan kunnen we niet zeggen dat er niet zorgvuldig is gehandeld om tot een goede afweging te komen. Al deze onderzoeken en adviezen komen tot dezelfde conclusie. Er wordt voldaan aan de Nederlandse, zelfs aan de strengere Deense wetgeving. Daarom komt GroenLinks tot de conclusie dat er zorgvuldig gehandeld is en dat er een deugdelijk proces doorlopen is.

Voorzitter, onze wet- en regelgeving komt tot stand door een belangenafweging tussen gezondheidsnormen en tussen hinder voor omwonende enerzijds en de mogelijkheden voor ontwikkeling van bedrijven, de aanleg van wegen en zo ook windturbines anderzijds. Dit betekent niet dat er geen overlast ervaren zal worden. Daar is de GGD ook helder over, maar ook hier hebben we binnen de bestaande landelijke regelgeving afspraken over gemaakt. GroenLinks vindt dat als we met elkaar afspraken maken moeten we die ook respecteren. Dit zal GroenLinks dan ook doen.

Voorzitter, GroenLinks is een groot voorstander om binnen de mogelijkheden die er zijn te streven naar het benaderen van de gezondheidsnormen. Of dit nu is ten aanzien van b.v. fijnstof, geluidsoverlast, zowel hoog als laag frequent geluid. GroenLinks vindt wel dat dit zorgvuldig moet gebeuren, door het bevoegd gezag dat daar over gaat en in samenspraak met de instituten die daar over gaan.

GroenLinks vindt dat we binnen de bestaande wet- en regelgeving altijd moeten streven naar het hoogst haalbare. Als het mogelijk is de overlast nog verder te verminderen, zodat deze nog verder onder de gestelde wet- en regelgeving komt, bijvoorbeeld door het loslaten van de lijnopstelling of het plaatsen van technische toepassingen om de geluidsoverlast te beperken, dan moeten we daar 100% voor gaan.

Voorzitter, GroenLinks heeft haar afweging gebaseerd op het belang voor onze stad, de bestaande wet- en regelgeving, waarbij we precedentwerking moeten voorkomen.
• Concluderend dat het voorliggende besluit voldoet aan de strengste wetgeving die er op dit moment is;
• Er een zorgvuldige procedures doorlopen is;
• Het belang van de windmolens voor onze stad zeer groot is om de eerste grote stappen te zetten naar een klimaatneutrale stad;
• En GroenLinks in deze haar bestuurlijke verantwoordelijk neemt.
Kan en zal GroenLinks niet anders dan ja zeggen tegen het besluit bestemmingsplan windturbines Lanakerveld.