Hananias is terug in Maastricht. Nadat de Rechtbank in Groningen besliste dat er geen enkele reden is om hem te verplichten zijn uitzetting naar Angola in Ter Apel te moeten afwachten.

Het is natuurlijk mooi dat hij weer hier is en gelukkig staat er een groep erg betrokken mensen om hem heen, die meteen weer in actie zijn gekomen om onderhoud, mogelijkheden studievisum etc in kaart te brengen en problemen op te lossen.

Er wordt ook meteen naar de gemeente Maastricht gekeken. En dat ligt voor de hand; de gemeente ondersteunde Hananias immers jarenlang met huisvesting en financiën. Maar het is ook te gemakkelijk: de gemeente heeft heel lang haar verantwoordelijkheid genomen en ook in nauw overleg met DT&V (Dienst Terugkeer en Vertrek) / IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst) etc. deze stappen, gericht op het vertrek van Hananias genomen. Maar DT&V, IND en het Rijk maken hun verantwoordelijkheid keer op keer niet waar. Daar ligt, wel hier en gunder, het probleem. Het is schandalig dat DT&V, de IND en de Haagse overheid er zo’n zooitje van maken. Laat DT&V bij de IND een verzoek tot verblijfsvergunning doen. Laten zij er maar voor zorgen dat Hananias hier (na meer dan 20 jaar!) legaal kan blijven.

Wij roepen het Maastrichtse College op deze boodschap luid en duidelijk bij de DT&V, IND en staatssecretaris over te brengen. Maastricht heeft meer dan haar deel gedaan, Den Haag is aan zet!