Het festival dat i.s.m. de gemeente Maastricht in 2007 van start ging is noodgedwongen te stoppen. Vanwege de nieuwe subsidiestructuur, met bijbehorende subsidieplafonds, is een financiële bijdrage nu al zo onzeker geworden waardoor het volgens stichting Muziekgieterij onhaalbaar wordt om vanaf 2025 Bruis te produceren. "Alles dat de organisatie van Bruis doet is in het belang van de stad om een volwaardig festival te realiseren en om Maastricht als culturele stad te dienen" aldus Richard Loomans namens stichting Muziekgieterij. Oscar and the Wolf en Chef’Special zijn bands die ooit op het affiche van het - toen nog gratis - festival stonden. Festival Bruis was tot en met 2019 gratis toegankelijk. 

“GroenLinks is van mening dat kunst en cultuur toegankelijk moet zijn voor iedereen. Cultuur is zuurstof voor de ziel” aldus gemeenteraadslid Mark Mülders. Afgelopen december vroeg Mark in het domein Economie en Cultuur al aandacht voor het persbericht dat Cultura Mosae in de loop van 2024 verdwijnt, en hierdoor ook concertreeks Borrelnoten en Festival MAAS! niet meer plaatsvinden vanaf komende zomer. 

De festivals Bruis en MAAS! en de concertreeks Borrelnoten zijn een bron van inspiratie voor velen, zorgen voor een goede start van het culturele seizoen en het daarbij behorende netwerken en twee van de drie events zijn gratis toegankelijk. Daarnaast zijn veel verenigingen en vrijwilligers actief bij deze festivals en concertreeks. 

Daarom stelde Mark Mülders namens GroenLinks schriftelijke vragen aan het college, welke ook al door L1 zijn opgemerkt