Het Jaarverslag van 2004 van het bestuur van de afdeling GroenLinks Maastricht-Heuvelland.
1. Samenstelling van het bestuur
Het bestuur was in de periode maart 2004- maart 2005 samengesteld uit Marlise Korsten (voorzitter), Mark Schats (penningmeester), Bernadette Zinzen (secretariaat), Eric Sol (PR). In juni 2004 hebben we op gepaste wijze afscheid genomen van Bernadette. Bastiaan de Jong heeft zich bereid verklaard een deel van de secretariaatswerkzaamheden op zich te nemen en woont dus alle bestuursvergaderingen bij. Kees Schröer woonde als activiteitenorganisator en adviseur de bestuursvergaderingen bij. Helaas heeft Eric Sol in verband met tijdgebrek vlak na de zomervakantie het bestuur weer moeten verlaten.
Door het gecombineerde vertrek van Bernadette en Eric viel (opnieuw) de bodem uit de basale werkzaamheden die in een afdeling moeten worden uitgevoerd: ledenadministratie, ledenbrief, website bijhouden, ondersteunende organisatorische activiteiten. In een speciaal bij elkaar geroepen ledenvergadering van 16 november heeft het bestuur toestemming gekregen voor die taken een betaalde kracht voor vier uur per week aan te trekken. Per 1 januari ondersteunt nu Olaf van der Velden deze taken.
2. Contacten met de fractie
Informeel
Het hele jaar door zijn er informele contacten met de wethouder en de fractie in Maastricht. Er is contact tussen de fractievoorzitter en de afdelingsvoorzitter, de afdelingsvoorzitter heeft tweemaandelijks contact met de wethouder en in het bestuur is er door een overlap tussen fracties en bestuur meteen afstemming tussen fractie Maastricht en Meerssen. De contacten met Margraten en Gulpen kunnen intensiever.
Evaluatie
In het voorjaar heeft het bestuur een evaluatie van fractie en wethouder voorbereid. Er werd een vragenlijst opgesteld op basis waarvan de fractieleden hun eigen tussenbalans op konden maken. Een commissie bestaande uit Karien Kienhuis, Klaasjan Hajema en Paul Mennens heeft vervolgens in de maand oktober met alle fractieleden een gesprek gevoerd. Tevens heeft de commissie gekeken naar het functioneren van de fractie als geheel. Op 5 maart zal de fractie de evaluatie in een extra bijeenkomst bespreken en verbeterpunten inventariseren.
Kaderdag
Op 17 oktober is voor de tweede keer een kaderdag georganiseerd waarop alle fracties uit het Heuvelland, het bestuur en actief kader een aantal algemene thema’s hebben besproken: de spanning tussen verstedelijking en groen, met name als gevolg van de door Maastricht geformuleerde huisvestingsbehoefte en de keuze tussen fuseren (annexeren) of andere formele of informele samenwerkingsverbanden.
3. Contact met leden
Nieuwsbrief en website
De Nieuwsbrief is tot aan september regelmatig verschenen. Daarna werd de communicatie moeizamer. Dat gold zeker ook voor de website, een steeds belangrijker communicatiemedium. Met name vanuit studentenkringen werden we meewarig bekeken toen bleek dat onze site een tijd lang niet actueel en erg onlogisch opgebouwd was. We hebben hier maken gehad met de vertraagde opbouw van de landelijke site en de mislukte koppeling van onze lokale site aan die landelijke site. De geplande tussenstap bleek geen verbetering te zijn. We hopen met het aanstellen van Olaf weer continuïteit in site en nieuwsbrief te kunnen brengen.
Ledenvergadering
Op 16 november is een ledenvergadering gehouden die deels ging over het verzoek van het afdelingsbestuur op een deel van de afdelingsfinanciën te mogen steken in een betaalde ondersteuning. Daarnaast is op die ledenvergadering een discussieronde gehouden over het fenomeen De Gekozen Burgemeester en hoe daar in het Maastrichtse mee om te gaan.
Werkgroep gezondheidszorg
Het afgelopen jaar is een werkgroep gezondheidszorg in het leven geroepen, waarin ongeveer tien leden van de afdeling participeren. De werkgroep heeft op 13 april 2004 tijdens een werkbezoek van Evelien Tonkens aan Maastricht een informatiemiddag met medewerking van externe deskundigen over fijn stof en huiselijk geweld georganiseerd.
Daarnaast heeft de werkgroep op 19 februari 2005 een provinciale kaderbijeenkomst georganiseerd over lokaal volksgezondheidsbeleid en de fusie van de GGD-en in Zuid-Limburg.
Nieuwjaarsreceptie + nieuwe leden bijeenkomst
Traditioneel aan het begin van het jaar een nieuwjaarsreceptie. Goeie kans om oude en nieuwe leden met elkaar in contact te brengen en daar is redelijk goed gebruik van gemaakt. De speciaal georganiseerde Nieuwe Ledenbijeenkomst voorafgaand aan de receptie trok helaas maar 1 nieuw lid. Deze zal zich actief gaan inzetten in de lokale politiek in de gemeente Gulpen-Wittem.
4. Externe activiteiten
Keer het Tij, Vredesplatform, 1 mei
Het rechtse maatschappelijk klimaat, het kabinet Balkenende en de oorlog in Irak vormen even zoveel aanleidingen ons ook op demonstratieve manier teweer te stellen. Vanuit de afdeling is in de hierboven genoemde comités dan ook actief geparticipeerd.
Keer het Tij heeft ervoor gekozen zich op een breed terrein tegen het beleid van het kabinet te verzetten. Zo was er een actie tegen het asielbeleid op 10 april te Amsterdam. GroenLinks heeft er steeds voor gepleit ons hier meer te focussen op het sociale thema. Helaas hebben we deze discussie nog niet goed kunnen afronden.
Wel hebben we natuurlijk ook vanuit GroenLinks van alles gedaan om mensenvoor de grote demonstratie van 2 oktober te mobiliseren. Er is ter voorbereiding een groet manifestatie op de markt gehouden. Het lag echt niet alleen aan ons maar de trein zat op 2 oktober vanaf Maastricht vol!
Contacten met PvdA
Op initiatief van de PvdA is er een informeel maar wel geregeld contact tussen PvdA Maastricht en GroenLinks Maastricht op gang gekomen. Doel van dat overleg was om als allereerste stap in een wat nauwere samenwerking allereerst elkaar eens wat beter te leren kennen, de standpunten over de gekozen burgemeester eens af te tasten (bv. met betrekking tot de noodzaak en wenselijkheid van een gezamenlijke tegenkandidaat) en te proberen een paar debatten gezamenlijk te organiseren (zie hieronder). Tevens is overlegd over een vernieuwing van de inspanningen van het 1-mei komitee.
Discussiebijeenkomsten
Vanuit de afdeling zijn een viertal discussiebijeenkomsten belegd. Twee vanuit de fractie over de wenselijkheid van hoogbouw in Maastricht en over de vervoersas via de Markt en twee door de commissie bardebatten in samenwerking met de PvdA over een nieuw stelsel van sociale zekerheid en over huisvestingsbeleid.
Europese campagne
Natuurlijk hebben we geprobeerd om campagneactiviteiten ten behoeve van de Europese verkiezingen op touw te zetten. We hebben geworven voor een bijeenkomst van de groene fractieleiders uit Nederland, Duitsland, Vlaanderen en Wallonië te Eupen. Daarnaast is er door Dwars een fietstocht langs de grenzen georganiseerd. Er was een debat op de UM waaraan Kathelijne Buitenweg deelnam.En natuurlijk hebben we geflyerd en posters geplakt.
Met het resultaat mogen we in Maastricht best tevreden zijn: we gaan de VVD voorbij en vergeleken met het landelijke resultaat doen we het in Maastricht 3% beter!