Nu de gevolgen van een klimaatneutrale stad steeds meer vorm beginnen te krijgen ontstaat er weerstand van bevolking en politiek.
Windmolens: geweldig, maar niet in onze stad. Zeeland, Avantis, maar toch niet in Maastricht.
(...)
Biomassa, hoezo niet duurzaam? Daarmee zijn we zowel van ons GFT-afval af en we krijgen er warmte en elektriciteit voor terug. Drie keer duurzaam dus. Waterkrachtcentrale: ja, maar daarvoor moet nog wat huiswerk gedaan worden na de uitspraak van de RvS. Maar ook daar zijn mogelijkheden als de vissen maar goed beschermd worden. Ja, en dan de zonnepanelen, daar heeft niemand bezwaar tegen. Levert dat nou net het minst op in vergelijking met de andere hierboven genoemde energiebronnen. Vooruitgang kan soms een beetje pijn doen, maar stilstaan doet nog veel meer pijn. Fossiele brandstof gaat echt een keertje opraken. En de energierekeningen stijgen alleen maar. Wat gaan we doen als de energierekeningen van huishoudens hoger worden dan de huurprijzen? Als we dan nog moeten inzetten op alternatieve duurzame energie zijn we te laat.
2030 lijkt nog ver weg, maar dat is het niet. Achttien jaar geleden stierf Kurt Cobain. Het Nederlands elftal verloor in de kwartfinale van het wereldkampioenschap voetbal in de Verenigde Staten met 3-2 van Brazilië en was daardoor uitgeschakeld. Gebeurtenissen die toch helemaal niet zo lang geleden aanvoelen.
Als we echt klimaatneutraal willen worden zullen we ook in onze stad aan de slag moeten met duurzame energie. Dan hebben we het nog niet eens gehad over hoe we minder energie gaan verbruiken. Wat GroenLinks betreft gaan we nu al klimaatneutraal bouwen in plaats van in 2020.
Één ding is zeker GroenLinks durft wel te kiezen voor een klimaatneutrale stad, u ook?