Op zaterdag 9 maart waren zo’n 80 Groenen uit Belgisch en Nederlands Limburg, regio Aken, Eupen en Luik in Maastricht bij elkaar om 5 genomineerde projecten uit hun regio’s op het gebied van energietransitie met elkaar te delen en te bespreken.

Een deskundige jury had al eerder de winnaar van het eerste euregionaal Groen Lintje bepaald, maar het publiek was ook aan zet om een publiekswinnaar te kiezen.

Coöperatieve energie opwekking, herstel van het landschap, communicatie met nieuwe doelgroepen, urbanisatie van de landbouw en revitalisering van kleine gemeenten waren de onderwerpen van de diverse projecten. Interessant en verrassend om te zien was hoe even over de grens zaken soms totaal anders worden aangepakt.

Aan Pepijn Baneke, lijsttrekker voor Provinciale Staten Limburg namens GroenLinks, de eer om het lintje uit te reiken aan Har Geenen van Leudal Energie. Een project met veel continuiteit en sterk in het organiseren van onderop en het betrekken van mensen in allerlei rollen.

Energiecoöperatie Bocholt (Belgisch Limburg) ging met de eer van de publieksprijs strijken. Een boeiend project dat onderhoud van landschap en energiebehoefte bij elkaar brengtdoorherstel van oude heggenstructuur. Goed voor milieu, biodiversiteit en landschap. En van het snoeisel, de houtsnippers, worden efficiënt 4 scholen verwarmd.

Uitwisseling van 5 interessante projecten in drie talen in de sfeervolle ambience in het Maastrichste station maakte het voor alle deelnemende Groenen uit de regio tot een inspirerende én gezellige dag!