De overige drie genomineerden waren buurttuin St. Maartenspoort, Jelle Vegt en PuraLoca.
Tijdens de prijsuitreiking op zaterdag 20 februari was het al duidelijk: alle vier zijn inspirerende initiatieven die het meer dan verdienden om eens in het zonnetje te worden gezet. Een buurttuin met veel sociale aspecten, iemand met een jarenlang trackrecord in activiteiten rond duurzaamheid en energie, een bedrijf dat experimenteert met de distributie van regionaal, kleinschalig geproduceerd puur voedsel en, de winnaar, lokale coproductie van biologische voeding in Maastricht.
Een gezellige bijeenkomst die vooral duidelijk maakte dat er in Nederland niet alleen gemopperd wordt, maar dat we ook veel positieve en toekomstgerichte initiatieven kennen. Contacten leggen en de kunst van elkaar afkijken, daar gaat het nu om.
Het groene lintje werd uitgereikt door Hans Niessen, lid van de Euregionale groene werkgroep, een samenwerking tussen de groene partijen in Duitsland, Nederland, Vlaanderen, Wallonië en de Duitstalige gemeenschap rond Eupen.
Hans Niessen gaf ook een mooi inkijkje in soortgelijke ontwikkelingen in Wallonië. Door de taalbarrière bleek veel daarvan voor ons onzichtbaar en dat heeft Hans effectief gecorrigeerd. Ook in Wallonië blijken veel goede initiatieven te worden genomen rond sociaal, duurzaam en groen. De kunst is van elkaar kennis te nemen en van elkaar te leren. In Wallonië bleek men vooral een stap verder in het regionaal faciliteren en bijeenbrengen van initiatieven: htpp://www.asblrcr.be
Bij Locotuinen Maastricht is men ondertussen heel blij met het lintje. Meer publiciteit betekent ook meer kans op nieuwe leden. En daar is nog ruimschoots plek voor.
Dit voorjaar komt er zelfs een speciaal bloemen-abonnement. Weer een goede reden om eens naar die tuinen te fietsen!
Coen van der Gugten
Zie ook: http://gezien.nl/maastricht/p/in-beeld/loco-tuinen-maastricht-winnaar-groen-lintje-2016