In de stadsronde op 26 mei j.l. werd een eerste sessie gehouden, waarin een toelichting werd gegeven en waarin aantal vragen werden voorgelegd. Wat is de belangrijkste reden om als Maastricht in 2030 afvalloos te willen zijn? Zijn er meer aspecten die aandacht verdienen dan de traditionele domeinen milieu, kosten en service? Welke domeinen acht u het belangrijkst? Moeten de domeinen werkgelegenheid, grondstoffen en innovatie worden toegevoegd? Wat merkt u als burger als u straks in afvalloos Maastricht woont en leeft?
Het werd in het gesprek duidelijk dat we de komende tijd een omslag in het denken gaan maken van afval naar grondstof. Bijna alle producten die in een supermarkt verkocht worden kunnen als grondstof weer terug in de kringloop worden gebracht. De consument wordt een grondstof leverancier. Dat betekent dat we anders aan gaan kijken tegen het ophalen van afval. Waardevolle producten (kunststof, gft, glas, blik etc) zullen dicht bij huis worden opgehaald en de restafval daar moet moeite voor gedaan worden.
Hoewel er een tegenstelling leek te zijn in de discussie tussen kosten en milieu, werd in het gesprek duidelijk dat service een belangrijk aandachtspunt is. Er moet een motivatie zijn om mee te werken aan het verminderen van afval. In 2030 willen we dat iedereen gemakkelijk van zijn grondstoffen afkomt. Dat de stad schoon is en dat we niet meer denken aan het wegwerpen, maar aan het verzamelen. Waarschijnlijk zijn we best bereid iets meer te betalen voor dat doel, maar het moet eigenlijk ook steeds meer opleveren.
In een mobiele telefoon zit meer goud dan in gouderts. De afvalbergen worden mijnen. Onze grondstoffen worden schaars en daarom willen we naar een circulaire economie. Gezien de uitstekende uitgangspositie van Maastricht op het gebied van afvalscheiding is het denkbaar dat in 2030 Maastricht een klimaatneutrale stad is. In termen van afval betekent het dat Maastricht een afvalloze stad wordt, waarbinnen niet meer grondstoffen worden verbruikt dan er vanuit duurzame bronnen aan worden geleverd.
Na deze stadsronde wordt er een concept Meerjarenbeleidsplan Afval gemaakt. Op 29 september wordt die in een nieuwe stadsronde besproken. U kunt er bij zijn? Noteer die datum en spreek en denk met ons mee!
Hans Passenier