Bij de behandeling van de begroting voor 2010 diende GroenLinks een motie in om in Maastricht aan de slag te gaan met elektrisch rijden. En met resultaat! De gemeente Maastricht gaat samen met de Provincie Limburg en een aantal bedrijven een proef doen met het inzetten van elektrische voertuigen. Ook komen er in Maastricht 11 openbaar toegankelijke oplaadpunten voor elektrische voertuigen.

Wethouder Hazeu van de gemeente Maastricht wil met deze proef de Co2 uitstoot reduceren en een bijdrage leveren aan de verdere verbetering van de luchtkwaliteit in de stad. De provincie Limburg wil zich profileren als aantrekkelijke productielocatie voor elektrische voertuigen.

Tijdens de proefperiode worden in eerste instantie twee elektrische bestelauto’s voor stadsdistributie ingezet en vier elektrische auto s’ voor het vervoer van forensen. Vodafone en het Academisch ziekenhuis hebben toegezegd hun werknemers hiervoor te willen interesseren.
Begin 2011 komen nog zes elektrische voertuigen beschikbaar, waarvan er twee worden ingezet als taxi en vier voor forensenvervoer. Eind 2012 wordt de proef afgerond met een rapportage over de bevindingen.

Als de proef een succes blijkt te zijn dan zal het voorstel een vervolg krijgen om zo de milieu en verkeersdruk voor Maastricht gedurende de aanleg van de A2 tunnel te minimaliseren.

Oplaadpunten
Naar schatting rijden er over tien jaar meer dan 1 miljoen elektrische auto’s in Nederland. Stichting e-laad, een samenwerking van de netwerkbeheerders, wil duurzaam elektrisch rijden stimuleren. Zij plaatsen de komende drie jaar tienduizend oplaadpunten in Nederland, waarvan er 11 in Maastricht komen. In aanvulling op de elf geplande oplaadpunten kunnen eigenaren van een elektrisch voertuig ook een eigen oplaadpunt opvragen bij de stichting e-laad. De stichting stelt hierbij wel als voorwaarde dat het oplaadpunt ook voor andere voertuigen beschikbaar moet zijn en dus in de openbare ruimten moeten komen. De gemeente zal dan ook in overleg met de stichting de exacte locaties voor deze punten vaststellen.

De Gemeente Maastricht laat weten ook open te staan voor nieuwe initiatieven op het gebied van elektrisch rijden. Een voorbeeld is het initiatief E-Bike TRY OUT. Doel is om de elektrische fiets meer bekendheid te geven onder forenzen, door fietsen uit te lenen aan werknemers van bedrijven die hier interesse in hebben.

Subsidie
Naar verwachting kan de proef met elektrisch rijden budgettair neutraal worden uitgevoerd door een subsidie ‘Proeftuinen duurzame mobiliteit: hybride en elektrisch rijden’. In april is duidelijk of de subsidie wordt toegekend. Mocht er geen subsidie beschikbaar worden gesteld dan betaalt de gemeente de kosten van 70.000 euro uit het luchtkwaliteitplan van de gemeente Maastricht.