GroenLinks heeft op 14 oktober 2014 een door een raadsmeerderheid gesteunde motie ingediend, die het Maastrichtse college oproept in de aanloop naar Roze Zaterdag 2015 een Regenboogzebrapad aan te leggen. Eerder werden al regenboogzebrapaden aangelegd in Sydney, West Hollywood, Vancouver, Brighton en Utrecht.

“Met een Maastrichts Regenboogzebrapad plaatsen we ons in een mondiale traditie waarin diversiteit gevierd wordt”, aldus GroenLinks-fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam. “Het Regenboogzebrapad is natuurlijk geen doel op zichzelf, maar een middel. We willen mensen letterlijk laten stilstaan bij acceptatie van en tolerantie jegens minderheden, meer in het bijzonder die van de LHBT[1]-gemeenschap.”

Het COC Limburg ondersteunt het initiatief van harte. COC-voorzitter Gerrit-Jan Meulenbeld: “het is mooi dat op deze manier extra aandacht gevestigd wordt op Roze Zaterdag 2015 in Maastricht, en de week vol activiteiten daaromheen. Het sluit ook goed aan bij het gekozen thema: ‘Maastricht Colours You!’. Daarbij passen zowel letterlijk als figuurlijk alle kleuren van de regenboog.”

Het is nog niet bekend waar in de binnenstad het Regenboogzebrapad zal landen. Krabbendam: “dat laten we graag over aan het college, omdat de verkeersveiligheid natuurlijk ook een rol speelt. Om die reden zal het Regenboogzebrapad ook tijdelijk van aard zijn. Het wordt in ieder geval een prominente plek in de stad. En voor daarna vragen we het college een creatieve definitieve oplossing te zoeken, omdat we niet alleen in de week rond ‘Maastricht Colours You’ onze diversiteit vieren, maar wat ons betreft elke dag.”

Roze Zaterdag wordt sinds 1978 op de laatste zaterdag van juni gevierd. Op 20 juni 2015 is dit voor de derde keer in Maastricht. Eerdere Maastrichtse edities waren in 1993 en 2000. Overigens mag Maastricht zich het hele jaar Roze Stad noemen. Meer informatie over ‘Maastricht Colours You’ is te vinden via www.maastricht-colours-you.nl.

De Regenboogzebrapadmotie is mede-ingediend door VVD, SP, D66, Stadsbelangen Mestreech en PvdA, en kon daarmee op een meerderheid rekenen in de Maastrichtse gemeenteraad. Ook Seniorenpartij Maastricht en LPM stemden in met de motie.

[1] LHBT staat voor: Lesbisch, Homo, Bi-seksueel en Transgender.