Op initiatief van GroenLinks spreekt de gemeenteraad van Maastricht vandaag zich in een nagenoeg raadsbrede motie uit tegen de winning van schaliegas in Zuid-Limburg. De motie is een reactie op de plannen van het Rijk, waarin grote delen van Nederland zijn aangewezen als mogelijke (proef)boorlocatie voor schaliegas. De gemeenteraad wil dat het college van B&W namens de gemeente Maastricht tegen deze plannen een zogenaamde zienswijze indient.

“Schaliegaswinning levert grote risico’s op voor ons grondwater, omdat daarbij onder hoge druk chemicaliën de bodem in worden gespoten”, aldus GroenLinks fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam. “Weliswaar valt Maastricht niet onder het gebied dat voor (proef)boringen is aangewezen, maar zo’n beetje de rest van Zuid-Limburg wel. Het bodemwater houdt zich niet aan gemeentegrenzen en stroomt vanuit het Heuvelland via Maastricht naar de Maas. Je moet er niet aan denken dat die chemicaliën in ons drink- en oppervlaktewater terecht komen.”

In de loop van de week publiceert GroenLinks op maastricht.groenlinks.nl/schaliegas een door een advocaat opgestelde concept-zienswijze. “Iedereen mag die concept-zienswijze gebruiken om formeel de bezwaren tegen schaliegaswinning kenbaar te maken. We roepen alle inwoners van de stad en de regio op om dat ook te doen. Hoe breder het signaal aan Den Haag, des te groter de kans dat de plannen de lade in verdwijnen”, aldus Krabbendam.

Op 23 september 2013 haalde een motie van GroenLinks om Maastricht tot schaliegasvrije gemeente uit te roepen het niet. Krabbendam: “We zijn erg blij dat we nu wel bijna de gehele gemeenteraad achter ons hebben. Dit is ongelooflijk belangrijk voor de kwaliteit van ons grondwater en voor de volksgezondheid. Negen provincies en 170 gemeenten verklaarden zich tot nu toe schaliegasvrij. Maastricht kan nu definitief ook in dat rijtje bijgeschreven worden.”

De afgelopen weken ontstond bij de Belgische en Duitse buurregio’s veel onrust over de Nederlandse plannen. “Terecht. Dat is even begrijpelijk als dat wij ons zorgen maken over de kerncentrale van Tihange. Voor de gehele Euregio Maas-Rijn zullen de ecologische gevolgen niet te overzien zijn als de risico’s van kernenergie en schaliegaswinning bewaarheid worden. Reden te meer om daar samen in op te trekken”, aldus Krabbendam.

Lees hier de motie

Lees hier meer over de structuurviesie schaliegas van het Rijk

Lees hier een korte samenvatting van de schaliegasplannen van het Rijk