Maastrichtse partijen starten publieksactie tegen Tihange

Zeven Maastrichtse partijen (GroenLinks, Seniorenpartij, CDA, SP, PvdA, PVM en MV) starten een affichecampagne tegen de Belgische kerncentrales. De partijen willen duizenden gele affiches door Maastricht en omgeving verspreiden, waarmee burgers blijk kunnen geven van hun protest tegen de kerncentrales in Tihange en Doel. Met de affichecampagne sluiten de partijen aan bij de publieksactie die vanuit Aken is opgestart en die het Duits-Limburgse grensgebied steeds geler kleurt.

Er is een wezenlijk verschil met de affichecampagne vanuit Aken, zo duidt initiatiefnemer en fractievoorzitter van GroenLinks Maastricht Gert-Jan Krabbendam: "de actie vanuit Aken is opgestart door de groene partij Bündnis 90/Die Grünen in samenwerking met het Waalse Ecolo. In Maastricht hebben we de traditie opgebouwd om over de partijen heen samen in dit dossier op te trekken. De onveilige situatie in de Belgische kerncentrales gaat immers ons allemaal aan. De hele stad is van harte welkom om zich te wenden tot GroenLinks, Seniorenpartij, CDA, SP, PvdA, PVM en MV om een affiche te bemachtigen."

De zeven partijen zijn van plan door te gaan met de affichecampagne tot de Belgische kerncentrales gesloten zijn. Krabbendam: "In België probeert men nu alweer de geesten rijp te maken voor het verder verlengen van de levensduur van deze stokoude en gammele tijdbommen na 2025. Maastricht moet de Belgische bezoekers aan onze stad laten zien hoe we daarover denken. We hopen dan ook dat Maastrichtse ondernemers net als in Aken bereid zijn deel te nemen aan deze publieksactie. Reden te meer waarom we geen partijlogo's op de affiches hebben gedrukt, want we willen de ondernemers niet vragen politiek kleur te bekennen, maar wel mede partij te kiezen voor ons aller veiligheid. De komende tijd gaan we de ondernemers, maar ook verenigingen hiervoor systematisch benaderen."

Zaterdag 18 februari 2017 gaat Tweede Kamerlid en kandidaat voor GroenLinks Liesbeth van Tongeren samen met lokale vrijwilligers de eerste protestaffiches huis aan huis verspreiden in Maastricht. Deze actie start om 14:00 uur vanaf het station.
​Van Tongeren heeft zich in de afgelopen jaren als één van de meest actieve Kamerleden op dit onderwerp consequent en voortdurend ingezet om de Belgische kerncentraleproblematiek op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen en te houden, en is meermaals meegelopen in protestdemonstraties en informatiebijeenkomsten om te helpen ook in Zuid-Limburg de politiek de urgentie van sluiting van Tihange en Doel duidelijk te maken.

Als u ook een affiche wilt ontvangen, stuur dan een mailtje naar fractiemaastricht@groenlinks.nl of wendt u tot een van de andere zes partijen. Indien u een groot aantal affiches in één keer wilt ontvangen, dient u een bericht te sturen aan GroenLinks via het hiervoor genoemde e-mailadres.