In het coalitieakkoord is het streven naar duurzaamheid op alle gebieden van gemeentelijk beleid als hoofdthema opgenomen. Bij sommige beleidsterreinen is duurzaamheid een gemakkelijk en voor iedereen begrijpelijk aspect, bijvoorbeeld in het afvalbeleid of rondom stadsontwikkeling. Bij welzijn en zorg wordt het al wat moeilijker, maar verre van onmogelijk. Het gaat niet alleen om wat je doet: je moet het ook laten zien.
GroenLinks-fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam sprak bij de begrotingsbehandeling 2015 zowel waardering uit, als aansporing om stappen vooruit te zetten.
Duurzaamheid opnemen als hoofdthema betekent onder meer dat je gaat nadenken over toekomstbestendigheid van je beleid. Maar ook dat je milieu- en klimaatvriendelijke alternatieven en vernieuwing tot integraal onderdeel van elk beleidsthema maakt. GroenLinks waardeert de inspanningen die het College en in het bijzonder de verantwoordelijk wethouder leveren om in de voorliggende begroting 2015 zoveel als mogelijk het thema duurzaamheid een plek te doen vinden.
Ter ondersteuning van die inspanningen in de aanloop naar de begroting van 2016 diende GroenLinks de motie “Duurzaamheid in de begroting” in. De motie werd ondersteund door een meerderheid en uiteindelijk overgenomen door het college.
GroenLinks-raadslid Coen van der Gugten vult aan:
GroenLinks realiseert zich tegelijk dat dit proces tijd kost, zeker als je kwaliteit vóór snelheid kiest. Daarvoor hebben we natuurlijk alle begrip, ook al kunnen de duurzaamheidsplannen van deze coalitie voor GroenLinks niet ambitieus genoeg zijn.