Dat is de slogan waarmee de Maastrichtse gemeenteraad zijn ambities op het gebied van de decentralisaties (WMO, jeugdzorg en onderkant arbeidsmarkt) omschrijft.  Een raad brede commissie bestaande uit Frans Bastiaens (PvdA), Franca Eurlings (D66), Ad Frijns (SPM), Mara van Haasen (SP), Marlise Korsten (GroenLinks) en Genoveef Leers (CDA) heeft op basis van de Sociale Visie en een aantal workshops deze ambities in een mooi schema proberen te vatten met de bedoeling als raad meer overzicht en grip te krijgen op de complexe materie.

(...)

Het ambitiestatement heeft als kernbegrippen:

  • meer betrokkenheid, meer eigen keuze en  eigen regie bij burgers
  • wat kan wel in plaats van wat mag niet, meer ruimte voor eigen initiatief
  • burgers weten waar ze met ondersteuningsvragen terecht kunnen
  • meer aandacht voor preventie
  • geen versnippering, 1-gezin = 1-plan

In het statement en de kalender die daarbij hoort wordt geschetst hoe Maastricht die veranderingen gestalte wil gaan geven.
In de bijeenkomst van 17 maart namen de raadsleden en wethouders nog eens de tijd om de goede voornemens door te nemen. Van verschillende kanten werden suggesties en aanvullingen gedaan. “We willen het met de lagere budgetten proberen te doen, maar als dat nu niet lukt??” “ Dan zoeken we oplossingen maar laten de mensen niet zakken”, antwoordde wethouder Gerats.
‘’Komt de decentralisatie van de jeugdzorg in de ambities wel helder genoeg naar voren”, vroeg Gert Jan Krabbendanm (GroenLinks). Antwoord van Franca Eurlings (D66) : ‘’goed punt, moeten we in de items meer naar voren laten komen”. Peter Vrehen (MV) bracht naar voren dat er ook een groep Maastrichtenaren is die nu al het gevoel heeft er niet meer bij te horen, noodzakelijke voorzieningen te moeten missen en alleen nog met juridische stappen te kunnen vechten voor een menswaardig bestaan. Zijn oproep om juist voor die groep veel aandacht te hebben was niet aan dovemans oren gericht.

In een volgende stadsronde  worden het ambitiestatement en de kalender die daaronder ligt aan de Maastrichtse burgers gepresenteerd. Wie daarbij wil zijn en zijn/haar  woordje wil doen over de manier waarop we de komende jaren moeten opereren, komt allen en praat mee!!
Het is het vaste voornemen  van de raad brede werkgroep om zoveel mogelijk in interactie met burgers en professionals, met vrijwilligers en mantelzorgers, met zorggebruikers en zorgverleners  in debat te blijven over de best way forward. Daartoe zijn het ambitieschema en de kalender opgesteld. In combinatie  met het gesprek met de stad stellen ze ons, raadsleden, in staat ook het politieke debat, inclusief onze meningsverschillen, goed en scherp te voeren en tot goede oplossingen te komen.