De groene loper is een mooie ontwikkeling, waarmee de fysieke tweedeling van de stad doorbroken werd en bedoeld om de stad verkeersluw met een groene oase te verbinden.

Maar hoe verkeersluw is die Groene Loper uiteindelijk geworden?

Het onderwerp leeft, er is een Belangengroep De Groene Loper, die de Groene Loper verkeersluwer en veiliger wil maken, conform de ontwerpdoelstellingen. Ook onze eerste mede-indiener, Jos Gorren van de SAB, bleek onze ideeën al eerder op Facebook te hebben genoemd en D66 diende een set schriftelijke vragen in.

De middenstrook van de Groene Loper, werd aanvankelijk bewust ingericht als shared space, met een rustige ventweg aan weerszijden. Maar toen waren er nog niet veel snelle elektrische fietsen en fatbikes. Die zijn er nu wel en dat zorgt voor onveilige situaties en ongelukken.

Het gemiddelde wandeltempo ligt bij 4 km/u; snelle fietsen bij 20-25 km/u.

De ventwegen zouden eigenlijk alleen nog dienen om de bewoners te bedienen, intussen lijkt er ook veel sluipverkeer te zijn. De 30 km wordt daar vaak overschreden; een reden, waarom snelle fietsers zich vaak onveilig voelen op de rijbaan en dan toch maar weer tussen de voetgangers gaan rijden.

Dit gevoel van onveiligheid was er ook in Amsterdam; mensen durfden niet meer op de fiets de stad in. Daarom voerde de stad een pilot uit in de Sarphatistraat. Dit bleek een doorslaand succes te zijn. De straat kreeg een rode kleur en overal stonden borden met de tekst: Fietsstraat, auto te gast. Ik was in april een week in Amsterdam en liep meerdere keren per dag langs de Sarphatistraat. Ik begreep het succes: er werd volop gefietst en auto’s bleven rustig achter de fietsers.

Omwonenden willen nog wel de mogelijkheid hebben rustig in het midden te fietsen; daarom geen fietsverbod op de middenstrook. Maar de fietsstraat biedt een veiligere mogelijkheid voor alle fietsers, die dat willen en we verwachten dan ook, dat dit, net als in Amsterdam, zo zal worden aangenomen. De fietsstraat kan de groene loper weer veiliger, rustiger en autoluwer maken. Deze motie kwam tot stand na uitgebreide gesprekken met de ambtenaren en wethouders. Het laatste woord is aan de omwonenden en we hopen dan ook op een goed participatietrajekt.