De GroenLinks-fractie, vier vrouw sterk, schoof aan in de vergadercirkel met elk een roze kledingstuk. Diverse collega's van andere partijen verschenen met een roze sjaal of stropdas. Het was woordloos commentaar op een uitlating van raadslid Jan Hoen, die het had over een "links-liberaal college met een roze randje". Dat leverde veel hilariteit op én een boze reactie van Jan Hoen.
(...)

Voortaan de Nieuwsflitsen per mail ontvangen? Klik dan hier.

============================================================

Een rij jonge muzikanten van de Maastrichtse Verkennersband zat op de publieke tribune en de Raadsvergaderingen lopen nog wel eens door tot laat in de avond. Daarom startte de vergadering met een motie over de huisvesting van dat topgezelschap. Per 22 april heeft Woningbouwvereniging St. Servatius de huur van hun repetitielokaal opgezegd en dreigt nu met een kort geding als de muzikanten niet vertrekken. De indieners, CDA-PVM-LPM-MV, met steun van de SP, doen een klemmend beroep op de wethouder om te bemiddelen of een andere plek aan te bieden. De wethouder vindt ook dat de Verkennersband een sieraad voor de stad is, maar ontraadt de motie omdat de gemeente hier geen taak heeft. Ondanks dat heeft de stad al maximale inspanningen geleverd en onder meer twintig alternatieve locaties aangedragen. En zal daar mee doorgaan, zegt wethouder Costongs. De motie haalt geen meerderheid.

De Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning komt eraan - een van rijkswege opgelegde bezuiniging op allerlei hulp en allerlei voorzieningen. Op het gemeentelijk niveau moet dan maar bedacht worden hoe dit opgevangen wordt. Dat gebeurt zo opgewekt mogelijk onder het motto 'de kanteling', waarbij vooral gezocht wordt naar de kansen die deze operatie biedt. Alle partijen voeren uitvoerig het woord over de zorgen die zij hebben. GroenLinks, bij monde van Miriam Elfassih, kan zich wel vinden in het uitgangspunt om burgers meer eigen verantwoordelijkheid te geven. Maar dan is nog steeds ondersteuning vanuit de overheid nodig. GroenLinks legt de nadruk op 'samenredzaamheid'. "Samenredzaamheid heeft oog voor het individu, voor zijn en haar wensen en vragen. Maar samenredzaamheid als concept leert ons ook dat dit individu altijd in relatie staat tot anderen, en anderen nodig heeft." Raadsbreed is er ook zorg over de voortgang - heel veel moet nog door Den Haag besloten worden, heel veel moet in de praktijk nog uitgezocht worden. Een breed gesteunde motie vraagt om een uitgebreide communicatiecampagne, om een voorzichtige start met 250 cliënten, om een grondige evaluatie van die eerste uitvoering, wat de wethouder allemaal overneemt.

Tenslotte het MECC, het expositie- en congrescentrum dat altijd al een maatje of wat te groot was voor Maastricht. Die conclusie trok ook de RAI, die zich nu terugtrekt omdat de beurzenmarkt onvoldoende rendeert. Nu staat Maastricht voor de keuze tussen heel veel geld uitgeven aan een sterfhuisconstructie of veel minder geld, maar toch nog twee ton per jaar, aan het geheel overnemen van het ding. Fractievoorzitter Roos-Marie Bal: "dat heeft bij de vergadering van de GroenLinks-fractie tot flink wat discussie geleid. Moet de overheid als de markt faalt de onderneming overnemen? Onze reactie zou zijn: nee. Echter, ook GroenLinks beseft dat als wij niet instemmen met het voorliggende voorstel de gevolgen voor nogal wat Maastrichtse gezinnen groot zijn: veel directe en indirecte werkgelegenheid gaat verloren. Daarnaast zijn ook de gevolgen voor onze financiële boekhouding groot: de gemeente is eigenaar van zeer specifieke gebouwen maar heeft geen huurder. Kortom, GroenLinks is bereid verantwoordelijkheid te nemen, maar wel onder een aantal voorwaarden." Die voorwaarden zijn dat het MECC - naast de internationale topcongressen en -beurzen - meer ruimte gaat bieden aan activiteiten met een lagere drempel, GroenLinks verwacht van wethouder Aarts dat hij niet met twee petten komt te zitten en wil een stand van zaken in 2014. Dat vindt de wethouder prima, dus dan kan Roos-Marie de motie intrekken. De Raad neemt het voorstel unaniem aan.

Tenslotte nog een aantal moties. Eerst een breed gesteunde motie van PvdA en D66 Daarmee wordt B&W opgedragen bij de Tweede Kamer het gevoelen van de Raad over te brengen dat de nieuwe wet op illegaal verblijf er niet zou moeten komen. Toen een motie van PvdA-GL-D66-PVM-SBM-SP en MV, die vraagt om een nieuw onderzoek naar de drugsoverlast in de wijken. Het wordt een drukte van belang bij de interruptiemicrofoons, waar de raadsleden vooral elkaar aanvliegen, niet de burgemeester. Het gekrakeel wordt afgesloten met het voorstel om in de commissie het gewenste onderzoek te bespreken. Vindt de burgemeester prima, motie ingetrokken. Dan nog een motie om kunstgras in het Geusselt te leggen. Wethouder van Grootheest kan die motie niet overnemen, maar is al bezig met het gevraagde onderzoek en belooft een verslag van de resultaten. Dat vindt de hele Raad OK, behalve LPM en PVM.

Dit is de periodieke nieuwsbrief van de gemeenteraadsfractie van GroenLinks. Neem voor vragen of opmerkingen contact op met de fractiemedewerker: carla.luja@inter.nl.net