Onderwerpen:
* GroenLinks mist visie achter verplaatsing huisvesting scholen
* Gerdo van Grootheest gekozen als lijstrekker
* GroenLinks pleit voor doorpakken!
GroenLinks mist visie achter verplaatsing huisvesting scholen
GroenLinks-raadslid Bastiaan de Jong en burgerraadslid Gert-Jan Krabbendam hebben de voorzitter van de commissie Breed Welzijn in de gemeenteraad van Maastricht verzocht de huisvesting van scholen te agenderen. De partij mist visie achter de verplaatsing van basisscholen en middelbare scholen in Maastricht en omgeving. De voorziene krimp van leerlingenaantallen leidt nu volgens GroenLinks te vaak tot ad hoc beslissingen. GroenLinks heeft al meerdere malen aan de bel getrokken bij het college van B&W. Volgens de fractie lijkt het er op dat een achterliggende visie bij verplaatsing van specifieke scholen ontbreekt. Onbegrijpelijk, met de daling in leerlingenaantallen die te voorzien is in zowel het basisonderwijs als het middelbaar onderwijs. Aanleiding voor het verzoek van GroenLinks is onder meer de besluitvorming over de verplaatsing van VMBO Porta Mosana uit Gronsveld naar de Bemelergrubbe. Op 7 oktober 2009 meldde Dagblad De Limburger dat ook in het basisonderwijs de carrousel van schoolgebouwen blijft draaien.
Gerdo van Grootheest gekozen als lijstrekker
Tijdens de ledenvergadering van 17 oktober jl. is Gerdo van Grootheest unaniem gekozen als de nieuwe lijsttrekker van GroenLinks voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010. Ook de andere kandidaten zijn nu definitief bekend. De top 10 van de kandidatenlijst van GroenLinks Maastricht ziet er als volgt uit:
1. Gerdo van Grootheest, 30 jaar
2. Roos-Marie Bal, 51 jaar
3. Saskia Hermens, 33 jaar
4. Gert-Jan Krabbendam, 27 jaar
5. Miriam Elfassih, 22 jaar
6. Linda Babb, 59 jaar
7. Michiel Ritzen, 33 jaar
8. Marlise Korsten, 55 jaar
9. Frans Pletsers, 64 jaar
10. Antoon van Hooft, 59 jaar
Tijdens de ledenvergadering hebben de leden van GroenLinks eveneens het verkiezingsprogramma vastgesteld waarmee de partij de verkiezingen in wil gaan. Het programma heeft de titel Zin in de toekomst meegekregen. GroenLinks-lijsttrekker Gerdo van Grootheest: “Ik ben erg trots op deze kandidaten en het toekomstgerichte verkiezingsprogramma. GroenLinks gaat met een mix van ervaring en nieuw en fris talent de verkiezingen in. GroenLinks heeft afgelopen 8 jaar zowel in het college als in de gemeenteraad laten zien een betrouwbare en resultaatgerichte partij te zijn. Met deze kandidaten en dit programma werken we verder aan een duurzaam, sociaal en tolerant Maastricht. Wij hebben zin in de toekomst!”
GroenLinks pleit voor doorpakken!
Tijdens de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad heeft GroenLinks een pleidooi gehouden voor politici die keuzes durven maken en visie durven tonen, vooral in een lastige economische tijd. GroenLinks wil niet bij de pakken neer gaan zitten of gaan doemdenken zoals sommige anderen dat doen. GroenLinks-fractievoorzitter Gerdo van Grootheest noemde enkele bereikte resultaten in de afgelopen periode: Maastricht wordt op initiatief van GroenLinks klimaatneutraal in 2030, we krijgen het meest duurzame zwembad van Nederland, de schuldhulpverlening voor Maastrichtenaren die het moeilijk hebben is mede op aandringen van GroenLinks verbeterd en Maastricht is op weg naar een 100% duurzaam inkoopbeleid.
GroenLinks leunt echter niet genoegzaam achterover en pleitte er in de gemeenteraadsvergadering dan ook voor om nu ook door te pakken. Zo diende Gerdo van Grootheest een motie in om in navolging van Antwerpen en Nijmegen een thermografische kaart van Maastricht te maken. Aan de hand van luchtopnamen met een speciale camera wordt in beeld gebracht waar de warmte van gebouwen ‘weglekt’. Door deze lekken inzichtelijk te maken kunnen eigenaren maatregelen nemen zodat de energierekening flink naar beneden kan. Er wordt geschat dat maar liefst 30% van de warmte uit de verwarming weer via het dak verdwijnt. Ook wil GroenLinks één centraal subsidieloket waar ondernemers en inwoners terecht kunnen voor advies en informatie.
Van Grootheest vond ook dat de gemeente Maastricht haar sociale gezicht moet laten zien. Er moet helaas bezuinigd worden op de WMO. Wat GroenLinks betreft staan solidariteit, de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten en duurzaamheid daarbij voorop. GroenLinks houdt ook vast aan goede voorzieningen op het gebied van maatschappelijke opvang voor die Maastrichtenaren die (tijdelijk) geen dak boven hun hoofd hebben. En GroenLinks vindt dat de schulpverhulpverlening beter kan; nu valt 30% van alle cliënten tijdens het traject uit. GroenLinks vindt dat veel te veel en riep het college op om dit aan te pakken. Ook pleitte GroenLinks voor een beter diversiteitsbeleid om Maastricht toleranter te maken en discriminatie uit te bannen en om de VVV’s in Zuid-Limburg beter te laten samenwerken om kosten te besparen.
Gerdo van Grootheest eindigde zijn pleidooi met de volgende woorden: “GroenLinks loopt niet weg voor het nemen van verantwoordelijkheden in een lastige periode. En GroenLinks legt zich ook niet neer bij het doemdenken van sommigen. Dat mogen de inwoners van Maastricht van ons verwachten. Wij denken dat we dit de afgelopen jaren hebben laten zien. En we willen ook komende jaren werken aan een duurzaam, sociaal en tolerant Maastricht. GroenLinks heeft ‘Zin in de toekomst’.”