De fracties van de PvdA, GroenLinks, D66, PVM, SP en SBM roepen de burgemeester op om met onmiddellijk ingang te stoppen met de Wietpas en om in de coffeeshops alleen nog te controleren op een Nederlands ID-bewijs of een buitenlands ID-bewijs in combinatie met een uittreksel uit het GBA (waaruit blijkt dat deze persoon in Nederland woonachtig is).
Tegelijkertijd moet alles op alles gezet worden om het door de Raad van Maastricht gewenste spreidingsbeleid daadwerkelijk uit te voeren. Er is niets dat een spoedige spreiding in de weg staat. Ons voorstel is dat in de gespreidde coffeeshops niet actief gehandhaafd zal worden op nationaliteit. De coffeeshophouders kunnen hierin ook zelf verantwoordelijkheid nemen en dragen. Wij roepen hen daar uitdrukkelijk toe op. Bovendien behouden we door het vasthouden aan het spreidingsbeleid van de coffeeshops de voordelen van spreiden vast namelijk: de drukke binnenstad wordt ontlast, er is beter toezicht op illegale handel mogelijk, en er is aanzienlijk minder (parkeer)overlast.
(...)

Ook moet er hard gewerkt worden aan het terugdringen van de overlast in de wijken. Wij vragen de burgemeester om op korte termijn te komen met (onorthodoxe) voorstellen om dat te bereiken.
In navolging van steden als Tilburg, Rotterdam en Utrecht stellen wij dat maatwerk de mogelijkheid biedt om de achterdeur van de coffeeshop, op z’n minst experimenteel, te legaliseren. Dit zal het criminele circuit verder terug dringen. Dus hierbij een oproep om met onmiddellijke ingang een proef te starten.
Door de invoering van de Wietpas komen er heel wat minder drugstoeristen naar Maastricht. Het gevolg is dat het rondom de coffeeshops rustiger is geworden. We zien echter twee ontwikkelingen op dit moment.
Op de eerste plaats is er sprake van toenemende grote overlast in veel wijken. Het aantal drugsrunner(tje)s neemt doe, het gedrag verhardt en criminaliseert steeds meer. De handel van soft- en harddrugs komen steeds meer in 1 hand en we weten uit het verleden dat daaraan grote gezondheidsrisico’s verbonden zijn. Verder lijkt het erop dat de illegale markt steeds meer in Oost-Europese handen komt.
Op de tweede plaats zien we dat een deel van de buitenlandse kopers naar Maastricht blijft komen en koopt op straat. Ook degenen die in Nederland wonen schuwen de coffeeshops in grote getalen vanwege de controle op en mogelijke registratie van hun gegevens. Ook zij kopen in toenemende mate op straat.
Daarbij speelt ook onze eigen jeugd in toenemende mate een rol. Het is verleidelijk om snel geld te verdienen door vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Hierbij een oproep aan ouders en alle direct betrokkenen, waaronder de overheid om in actie te komen.
Wij mogen dit niet laten gebeuren en moeten deze ontwikkeling zo snel mogelijk een halt toeroepen om illegale straathandel tegen te gaan.
De bevoegdheid om te laten controleren en op te treden blijft uiteraard bij de korpsbeheerder (burgemeester). Hij zal hiervan enkel bij overlast situaties of verstoring van de openbare orde gebruik van maken.
Actie is nu nodig, alles moet gedaan worden om de verdere criminalisering van het drugscircuit te stoppen. Alles moet gebeuren om onze jeugd en buurten uit handen van het drugscircuit te halen en te houden.

Roos-Marie Bal, fractievoorzitter GroenLinks
Frans Bastiaens, fractievoorzitter PvdA
Bert Jongen, fractievoorzitter D66
Leny Eijssen, fractievoorzitter SP
Esmiralda Thieme, fractievoorzitter PVM
John Steijns, fractievoorzitter SBM