De stad moet over de spoorzone in Maastricht heen groeien

met een mix van groen, wonen, werken en langzaam vervoer. Op die manier wordt de stad tot één geheel maakt: Oost en West Maastricht horen immers bij elkaar. Volgens GroenLinks Maastricht is dat de meerwaarde die een openbaar vervoers-hub midden in een stad kan opleveren. Economisch en sociaal valt er veel te winnen in de ijzeren spoorzone tussen oost en west.

Tekort aan betaalbare woonruimte

Vandaag presenteert partijleider Jesse Klaver de plannen van GroenLinks om de verkiezingsbelofte van 1 miljoen nieuwe woningen in 2030 te realiseren. Er is een tekort aan betaalbare koop- en huurwoningen in heel Nederland en zeker ook in Maastricht. Stevige keuzes zijn nodig om het evenwicht te herstellen. Volgens GroenLinks biedt het stationsgebied perfecte kansen om een dynamisch stadsdeel te ontwikkelen voor dynamische mensen.

Barrière en poort tegelijk?

Midden in Maastricht is het spoor een gebied waar niemand woont of verblijft, dus een echte barrière. Fietsers en voetgangers lopen nu letterlijk stuk op een spoorzone van 1,5 km lengte die de stad in tweeën deelt. Elke dag trekken daar duizenden mensen per spoor, regionaal, nationaal én internationaal de stad in en uit. Wonen in Maastricht en werken in Amsterdam of Brussel?

Coen van der Gugten (raadslid GroenLinks Maastricht): “Jonge, dynamische huishoudens wonen graag op een hub van openbaar vervoer en dicht bij de binnenstad. Betaalbare woonruimte voor starters op de huur- en koopmarkt moet je juist ook op dynamische plekken realiseren.”

Landelijk belang, landelijk beleid

Na een prachtig initiatief van co-creatie met belanghebbenden en omwonenden, waarin we de dromen, wensen en mogelijkheden onderzochten, ligt er nu een ambitiedocument. Met steun van de rijksoverheid, kan hier een combi van stedelijke ontwikkeling én internationaal treinverkeer gerealiseerd worden. Wonen is daarbij een basis ingrediënt en kan zo vele huishoudens een dynamische, “stadse”, woonplek bieden.

GroenLinks kiest voor ambitie

Landelijk ziet GroenLinks naast het plan van GroenLinks in Maastricht ook het sluiten en omturnen van Rotterdam Airport en de ondertunneling van de Kennedylaan in Eindhoven tot de mogelijkheden om meer ruimte te creëren voor betaalbare woningen.

De woningbouwimpuls moet volgens GroenLinks van 1 naar 6 miljard, 18 miljard voor openbaar vervoer en bereikbaarheid en stoppen met de verhuurdersheffing. Daarmee kunnen we de wooncrisis te lijf.

Klaver: “De afgelopen 10 jaar is door rechts beleid het creëren van woonruimte aan de markt overgelaten, en daarmee voor velen onbetaalbaar en onbereikbaar geworden. Maar wonen is een grondrecht. Het moet gewoon zijn om een dak boven je hoofd te hebben. Een veilige plek waar je je thuis voelt, met voldoende ruimte, groen in de buurt en buren die elkaar helpen als dat nodig is. Het kan, maar daarvoor is wel een koerswijziging nodig.”

Voor meer informatie:

Coen van der Gugten, GroenLinks Maastricht

0653393430

cvg@gemeenteraadmaastricht.nl

Jesse Klaver over de woningbouw Afspelen op YouTube