Enkele maanden geleden ontstond er veel onrust naar aanleiding van de plannen van LVO om het middelbaar onderwijs in Maastricht sterk te hervormen. Dat leidde tot signalen van docenten over een angstcultuur, met staking dreigende leerlingen en boze ouders. Reden voor de gemeenteraad om te besluiten tot een onafhankelijk onderzoek door BMC over de haalbaarheid van verschillende plannen en varianten daarop. De resultaten van dat onderzoek werden besproken in de allereerste Stadsronde van de nieuwe werkwijze.

Een belangrijke conclusie van het onderzoek staat als een paal boven water: als we het middelbaar onderwijs in Maastricht niet in de problemen willen laten komen, is niets doen geen optie. De leerlingenaantallen dalen in 2024 met ongeveer 25% ten opzichte van nu. Er moet dus iets gebeuren. Daarvoor heeft BMC verschillende opties onderzocht, waaronder de 'OOM-plannen' van LVO en enkele varianten van de Samenwerkende Leerlingenraden in Maastricht (SLiM). Tweede conclusie van BMC is: er is geen 'beste keus'. Elke variant is mogelijk en het hangt af van welk argument voor jou zwaarder weegt (efficiëntie en de kosten, of keuzevrijheid) welke variant de doorslag geeft.

Vaststaat evenwel ook dat de gemeenteraad niet bepaalt welke variant er gekozen moet worden; dat is aan LVO zelf. De insteek van de bespreking van het rapport in de Stadsronde was dan ook voornamelijk een vraag & antwoord sessie tussen BMC, de nieuwe voorzitter van het LVO André Postema, de gemeenteraad en enkele betrokken ouders en docenten. Toch koos GroenLinks bij monde van fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam ervoor om de Stadsronde te benutten voor het maken van een statement: "De onrust bij de duizenden leerlingen, ouders en de vele docenten is niet goed voor de scholen en niet goed voor de stad. LVO heeft de sleutel in handen om daar wat aan te doen. Daarvoor is meer nodig dan de uitspraak 'eigenlijk hebben we gelijk en we moeten het gewoon beter uitleggen'. GroenLinks heeft het vertrouwen dat André Postema dat kan. Maar als het LVO daar niet in slaagt, wanneer de onrust aanhoudt, zal de gemeenteraad haar verantwoordelijkheid weer oppakken, net zoals we eerder ook besloten tot het instellen van een onafhankelijk onderzoek."

De bal ligt nu dus weer bij het LVO. De komende maanden zullen door LVO moeten worden benut om het gesprek met de docenten, de ouders en de scholieren weer op gang te krijgen om tot een gedragen oplossing te komen. Ondertussen kunnen alleen de kersverse ouders van nu, waar Krabbendam er overigens zelf een van is, iets doen aan de dalende leerlingenprognoses van 2020 en verder.