De gemeenteraad van Maastricht is op dinsdag 17 maart unaniem akkoord gegaan met de aankoop van het MECC door de gemeente Maastricht. De stad neemt een groot deel van het bestaande vastgoed voor 25 miljoen euro over van belegger Annexum.

Door de aankoop van het vastgoed - waaronder de congreshallen - bespaart Maastricht in totaal 15 miljoen euro, omdat huurlasten worden omgezet in exploitatielasten en door een lage rentestand op het geleende bedrag. Dat geld wordt geïnvesteerd in een opknapbeurt van het MECC en in een impuls voor Randwyck als hart van congresstad Maastricht en Maastricht Health Campus.

(...)

GroenLinks en CDA wezen nog op de risico’s die de gemeente loopt als eigenaar van zowel exploitatie - in 2013 overgenomen van de RAI - als vastgoed. Hans Passenier (GroenLinks): „Wat is precies de rol van de overheid? Gaan wij ondernemen? Is dat nieuw beleid?”

CDA’er Nol Beckers vulde daarop aan: „We zijn nu als gemeente enig risicodrager. Nu gaat het goed met het MECC, maar wat als het straks minder gaat?”

Verantwoordelijk wethouder John Aarts kent die vrees niet, zo zei hij. „RAI en Annexum bewogen niet. Zij beseften dat wij als stad het MECC keihard nodig hebben, dus regie en risico lagen toen al bij ons. Ik sta niet zo principieel in de vraag of de gemeente ondernemer mag zijn. Ik doe wat het beste is voor Maastricht en dat is in mijn ogen deze aankoop.”

Als GroenLinks zijn we positief over de ontwikkeling die is ingezet met de koop van het Mecc, maar we staan sceptisch tegenover het impliciete beleid m.b.t. de rol van de overheid. Waar in het verleden dezelfde argumenten werden gebruikt voor de outsourcing van de exploitatie, worden ze nu gebruikt voor de aankoop van het Mecc. Als een groot evenement als de Tefaf weg zou vallen, dan heeft de gemeente een groot probleem met een niet courant gebouw.