Kijk bij 'Lees meer' voor de raadsflits van de gemeenteraadsfractie GroenLinks Maastricht

Voortaan de Nieuwsflitsen per mail ontvangen? Klik dan hier.

============================================================

De laatste Raadsvergadering vóór de gemeenteraadsverkiezingen - dan is de agenda dus nog uitgebreider dan anders....

De avond begint met het ontwerp- staatsieportret van koning Willem-Alexander voor de raadzaal. Roos Marie Bal vindt het 'allemachtig prachtig', net als de meeste anderen.

De raadscommissies hebben hun voorbereidende werk goed gedaan, dus er kunnen nu in de voltallige Raad heel wat belangrijke onderwerpen 'afgehamerd' worden. Zo zegt deze Raad onder meer 'ja' tegen eigen initiatieven voor papierloos werken en regelingen voor burgerinitiatieven en fractieondersteuning. Ook 'hamerstukken' over belastingregels, grondexploitatie en bestemmingsplannen passeren vlotjes.

----

Tram Hasselt-Maastricht
De tegenstanders stonden op de stoep met spandoeken en deelden rozen uit. Eenmaal binnen op de tribune was het gedrag van sommigen een stuk minder charmant: gejoel, gesis, geklap. Ondanks herhaalde waarschuwingen blijft een deel van de burgers zich gedragen alsof ze naar een klucht kijken. Toch gedraagt de Raad zich merendeels waardig en professioneel, met bij vlagen harde, maar eerlijke debatten tussen raadsleden onderling. Wat hier nu aan de orde is, is het bestemmingsplan voor het tramtracé vanaf de Belgisch-Nederlandse grens tot aan het station van Maastricht. De beslissing over de tramverbinding zelf is in 2012 al genomen, na een jarenlang traject van overleg en besluitvorming, ook door de stad Hasselt, de beide provincies Limburg, de hoofdsteden en de Europese Unie. De verhoudingen in de Raad waren vooraf ook duidelijk: de coalitiepartijen VVD, Seniorenpartij, PvdA, GroenLinks en D66 zijn voor, de oppositie CDA-PVM-SBM-SP-LPM-MV tegen.
Voor GroenLinks zet Saskia Hermens, die het eerste begin van de plannen heeft meegemaakt, de voordelen nog eens op een rij: de tram biedt een goede verbinding in de euregio, is snel, schoon en comfortabel. De voordelen van trein én bus worden gecombineerd en er komen minder auto's naar de stad. Zij vindt ook de ervaringen met euregionale samenwerking belangrijk én er wordt winst geboekt voor de natuur. Zij dankt het college en de ambtenaren voor het vele werk en de tegenstanders voor hun bijdrage aan de verbetering van de plannen. Die zijn opgenomen in een breed gesteunde motie, die door de wethouder wordt overgenomen.

Wethouder Nuss maakt nog maar eens duidelijk dat een trein geen optie is: De Belgische spoorwegen willen dat niet. België is heel helder: het is een tram of niets. Ook een tracé over de spoorbrug kan niet, volgens Prorail, vanwege allerlei verbouwingen en installaties, die ook nog miljoenen kosten. Een eventueel noodzakelijke verhoging van de Wilhelminabrug is pas op de lange termijn aan de orde. Wethouder Van Grootheest vult aan: de overlast door geluid en trilling is zorgvuldig onderzocht en er worden waar nodig aanvullende maatregelen genomen, die binnen de bestaande begroting worden opgevangen.

--------

Rekenkamerrapport Integriteitsbeleid
De Raad volgde de suggestie uit dat rapport om het integriteitsbeleid voor raadsleden, wethouders en ambtenaren aan te scherpen.

Rekenkamerrapport subsidiëring van welzijnsinstelling Trajekt
Roos Marie Bal stelt vast dat meetbare doelen stellen heel lastig is voor het type werkzaamheden dat Trajekt levert, maar dat de voorstellen daarvoor in het rapport uitgevoerd zouden moeten worden. Josephine Dols (CDA) wil over anderhalf jaar graag opnieuw kijken of de wel door rekenkamer kwantificeerbaar geachte doelen inderdaad gehaald zijn, wat de meerderheid van de Raad steunt.
De wethouder is het met Roos eens dat de organisatie niet 'gekoesterd' hoeft te worden ten koste van de cliënten, maar juist gezien de komende kanteling is een zo goed mogelijke werkrelatie wel belangrijk.

Zonder verdere discussie stelt de Raad het bestemmingsplan en de grondexploitatie van winkelcentrum Brusselsepoort vast, net als het Voortgangsbericht wijkaanpak 2013-2014.

Dan de nieuwbouw van de GGD Zuid Limburg: dit valt onder een jaren terug vastgestelde gemeenschappelijke regeling, waarin meerdere gemeenten samenwerken. Een meerderheid van deze gemeenten heeft al vóór nieuwbouw gestemd, maar de meerderheid van de Maastrichtse Raad is hier tamelijk tot zeer ongelukkig over. Roos Marie Bal stelt voor om het maar eens nader te hebben over het verschijnsel gemeenschappelijke regelingen, die flink kunnen gaan knellen in tijden van bezuinigingen. D66 is het daar hartgrondig mee eens, maar Stadsbelangen Maastricht en de SP ook. Wethouder Damsma zal de tegenzin van de Raad overbrengen bij het bestuur van de GGD. Zij vindt een debat over de gemeenschappelijke regelingen in het algemeen een prima idee.

Aanwijzen van de nieuwbouw Sporthal Geusselt als voorliggende voorziening in het kader van de WMO. Dit betekent dat een mogelijk overschot op het WMO-budget wordt ingezet om in de sporthal voorzieningen voor mensen met een beperking te realiseren. Het levert nogal wat verbaal vuurwerk op, waarbij de discussies in de raadscommissie nogmaals gevoerd worden, maar de meerderheid blijft het voorstel steunen.

--------

Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties/transformatie in het sociaal domein
De ambtenaren en wethouder worden door de meeste partijen gecomplimenteerd met het stuk dat voorligt. Iedereen maakt zich zorgen over de uitvoeringsfase van de plannen, mede gezien de nog vele onduidelijkheden die maar niet ingevuld worden door Den Haag.

Voor GroenLinks is een van de centrale uitgangspunten van dit voorstel burgerparticipatie. Immers er wordt veel gerept over burgers in hun kracht zetten, zelf de regie nemen, de cliënt centraal. Mantelzorgers en vrijwilligers spelen hierin ook een belangrijke rol.
Bezuinigingen bieden overigens in dit geval ook nieuwe kansen. Door een heroverweging van de positie van de gemeente, de burger, maar met name ook de organisaties kunnen vernieuwende initiatieven ontstaan die kansen bieden. Bij het nu vaststellen van de beleidsuitgangspunten en kaders hebben we een aantal handvatten om te komen tot de uitvoeringsregelingen. Belangrijk is hierbij wel dat iedereen die in het proces betrokken is bereidt is zijn traditionele rol ter discussie te stellen. Daarin liggen de uitdagingen en kansen. Het inzetten van ervaringsdeskundigheid van burgers, clientparticipatie, burgerinitiatieven, organiseren van burgerkracht, er zijn al vele voorbeelden in de diverse wijken en andere gemeenten die dit bevestigen. De flexibel in te zetten sociale wijkteams kunnen wat GroenLinks betreft hierin een grote rol spelen door dit soort initiatieven te ondersteunen, mee te initieren en de faciliteren. GroenLinks beseft dat we nog maar aan het begin staan van de ontwikkeling van deze sociale wijkteams, maar als we deze mogelikheden en kansen aangrijpen komt het doel om de burger in zijn eigen kracht te zetten, de samenredzaamheid vorm te geven, zeker dichterbij.
Download hier de volledige GL-inbreng van Roos-Marie Bal.

De PvdA brengt een motie in waarin gepleit wordt om in de uitvoeringsfase dezelfde werkwijze te hanteren als bij de tot standkoming van deze nota. Zo vroeg als mogelijk de raad bij de uitvoeringsplannen te betrekken. De motie is door een grote meerderheid mee ondertekend en de wethouder zegt dit dan ook toe.

--------

De actuele motie VVD inzake ENCI wordt door de wethouder overgenomen, met de opmerking dat de Raad hier niet over gaat, maar Provinciale Staten en dat het transitiedocument voor de ENCI onverkort uitgevoerd moet worden.

Als laatste een actuele motie van D66 over de vakdocent sport in het basisonderwijs. Deze motie wordt ook overgenomen, met de opmerking dat de Seniorenpartij dit al eerder ook aan de orde heeft gesteld en dat de wethouder al bezig is met de uitwerking.

-------- 

Dit is de periodieke nieuwsbrief van de gemeenteraadsfractie van GroenLinks. Neem voor vragen of opmerkingen contact op met de fractiemedewerker: carla.luja@inter.nl.net