Er gaan vijf uur op aan de bespreking van twee grote stapstenen in het politieke
jaar. Op de eerste plaats de Jaarstukken: daarmee leggen het College van
Burgemeester en Wethouders aan de Gemeenteraad verantwoording af over de financiële
kant van het afgelopen jaar. In de begroting 2012 stonden de voornemens, met de
bijbehorende budgetten, in de Jaarstukken wordt beschreven wat er daadwerkelijk
uitgevoerd is en wat dat gekost heeft. En op de tweede plaats de Kaderbrief: met dit
document schetsen B&W de grote lijnen voor het komende beleid, voordat de exacte
begroting voor 2014 wordt opgesteld. Zo kan de Raad al in een vroeg stadium
bijsturen.
(...)

Voortaan de Nieuwsflitsen per mail ontvangen? Klik dan hier.

============================================================

Er zijn Raadsleden die nu al willen bijsturen voor de periode ná 2014, wanneer er een nieuwe Raad zal zijn, maar de meeste sprekers schetsen hun eigen grote lijnen, uiteraard naar gelang de politieke kleur. Somberheid over slinkende budgetten wordt afgewisseld met oproepen tot flexibiliteit en creativiteit. En tot eindelijk eens vertrouwen op de reëel existerende eigen kracht van de inwoners van deze stad, waar Roos-Marie Bal een serie voorbeelden van gaf. Verder ging zij uitgebreid in op het nog steeds ontbrekende beleid om klimaatneutraal te worden. De overheid doet veel te weinig, lokale plannen voor windmolens en waterkrachtcentrales worden afgeschoten en intussen stappen inwoners zelf over op schone energie. GroenLinks stelt voor om aan te sluiten bij de Lokale Klimaat Agenda, wat wethouder Nuss toezegt, en om extra menskracht in te zetten om klimaatbeleid nou eens van de grond te tillen, wat hij niet toezegt. Het eerste is gratis, het tweede niet. Wethouder Nuss zegt heel blij te zijn met de opmerkingen van GroenLinks: de analyse is juist, hij deelt de zorg over het 'geworstel' met klimaatbeleid en zal de suggesties van GroenLinks meenemen in de routekaart klimaatneutrale stad, die daardoor 'zeker meer body' zal krijgen. Als de routekaart inderdaad in die mate afhankelijk is van suggesties uit de Raad doet dat het ergste vrezen voor het robuuste karakter van die routekaart.....

Een breed ingediende motie om jeugdwerkloosheid aan te pakken wordt door wethouder Willems overgenomen.

Zowel de Jaarrekening als de Kaderbrief krijgen de instemming van een meerderheid van de Raad.

Algemene kaders Sociale Visie
De laatste in de rij van de brede visiestukken van de Gemeente Maastricht. De Structuurvisie schetst hoe we de fysieke ruimte de komende jaren gaan inrichten en gebruiken - dat gaat dus over gebouwen, parken, wegen en natuur. De Economische Visie gaat over geld verdienen - wat zijn de sterke punten van deze stad en wat kunnen we verder ontwikkelen.
De Sociale Visie gaat over goed (samen)leven, zelfstandig en met steun of hulp waar nodig. Door de omvangrijke bezuinigingen moet dit hele terrein op de schop. Dat zou aanleiding genoeg zijn om angstig en afwerend te reageren, maar deze eerste schets van de Sociale Visie kiest radicaal voor een positieve toon en een helder beeld: ook met minder geld kunnen we het met z'n allen beter doen. Deze schets is de uitkomst van bijna een compleet politiek jaar hangen en wurgen in de Commissie Breed Welzijn, waarna de Commissie het initiatief naar zich toe trok. Wethouder Damsma is blij met dit krachtige optreden van de Raad en die stemt uiteraard vóór het stuk, met uitzondering van de SP.

De grondexploitatie Belvédère - afgesproken was dat de Raad voor het zomerreces een actueel en integraal beeld zou krijgen van de stand van zaken, met een doorkijk naar de komende tien jaar. Dat laatste heeft natuurlijk een hoog gehalte glazen-bol-kijken en het College doet daar ook niet ingewikkeld over. Dat op zich is al verfrissend - geen ronkende vergezichten én geen kop in het zand. De oorspronkelijk geraamde investering is van tafel, maar wat nu ter tafel ligt is nog steeds een miljard voor de komende tien jaar, waarvan 380 miljoen uit de grondexploitatie. Te realiseren in voortdurend overleg met de Raad, in een proces van voortdurend bijsturen en aanpassen, in plaats van wachten op betere tijden. Maar wel met een heldere visie op de potentie van deze planontwikkeling - een stadsdeel scheppen dat Maastricht nog niet heeft, dynamisch, creatief, ruig en verrassend, dat voor de hele (eu)regio aantrekkelijk is. En ook niet bedacht en uitgevoerd van bovenaf, maar in intensieve samenwerking met inwoners, bedrijven en instellingen. GroenLinks is en blijft overtuigd van de kansen die dit gebied kan bieden, al zijn de risico's ook groot. Volgende week start het casco-herstel van het Eiffelgebouw, zegt wethouder Van Grootheest; "aon de geng!" Iedereen akkoord, behalve de SP.

En dan ook nog De Grote Herziening der Bestemmingsplannen: door een wetswijziging moesten vóór 1 juli alle oude bestemmingsplannen opnieuw vastgesteld worden, en dat is gelukt. Ook mooi op tijd voor de zomer...

Aangenomen moties:

  • wethouder Nuss gaat met Platform Cool bespreken of het plaatsen van zonnepanelen bij sportverenigingen, maar ook bij scholen, een goed plan is en opgenomen kan worden in de routekaart, die er in september zal zijn.

  • PvdA legt de motie student en stad voor, met een compleet plan van aanpak, inclusief een clubhuis voor de internationale studenten. De informatie aan en communicatie met de studenten moet voor het einde van de zomer beter zijn. De burgemeester meldt dat dit alles op een haar na geregeld is, waarmee deze motie dus ook overgenomen is.

  • De PvdA-motie verkeersanalyse ten behoeve van parkeervoorzieningen wordt breed gesteund, ook door wethouder Nuss.

Zie ook de bijdrage van Roos-Marie Bal