Kijk bij 'Lees meer' voor de raadsflits van de gemeenteraadsfractie GroenLinks Maastricht
============================================================
Deze raadsperiode nadert zijn einde - de raadsagenda wordt steeds dunner. De voorlaatste vergadering voor de verkiezingen op 19 maart wordt bijna helemaal besteed aan moties, die door de politieke partijen zijn ingediend. Dat is natuurlijk een goede manier om je te profileren, maar in deze vorm komen wel een heleboel belangrijke onderwerpen voorbij. En ook nog eens met grote eenstemmigheid van de Raad.
Het enige 'normale' agendapunt gaat over het ontwerpbesluit over de fietspaden langs de JF-Kennedysingel.
Saskia Hermens legt voor GroenLinks een stemverklaring af: het is een betreurenswaardig voorstel, omdat fietsers nu via een langere en gevaarlijker route moeten rijden. Maar het ontwerpbesluit wordt wel geaccepteerd door de meerderheid.
Dan de serie moties:
- de Maastrichtse Volkspartij wil aandacht voor de inkomenspositie chronisch zieken en gehandicapten. De wethouder stuurt de Raad nog uitvoerige uitleg bij dit enorm technische verhaal, maar neemt zodoende wel de motie over.
- D66-GroenLinks-VVD willen aanpak van de vuurwerkoverlast en het CDA wil in tegenstelling tot de anderen nu meteen een besluit over een beperking in de tijd, meer patrouilles en hogere boetes. D66-GroenLinks-VVD-SP-SPM stellen vast dat er dit jaar weer meer gewonden waren, meer schade en meer klachten, maar ze willen geen verbod omdat ze het feestje niet willen verknallen. Wel willen ze dat de burgemeester gericht kijkt naar de beste oplossing: waar zijn de problemen en wat is een praktische aanpak, die overlast - met name van zwaar knalvuurwerk - en kosten beperkt.De burgemeester stelt vast dat wat het CDA wil niet kan: een besluit via een motie.Het andere voorstel is wat hem betreft prima - het Ministerie is een en ander aan het onderzoeken, de Vereniging Nederlandse Gemeenten ook. Hij zegt toe vóór de zomer een voorstel te doen, ook om de handel op tijd in te lichten. Daarmee is de motie door de portefeuillehouder overgenomen en wordt de motie van het CDA ingetrokken. Roos-Marie Bal voegt nog toe dat GroenLinks het liefst particulier vuurwerk zou afschaffen en zei begrepen te hebben dat de Tweede Kamer dit al bespreekt, vanwege mogelijke wijzigingen in het landelijke beleid. Hoes heeft begrepen dat de minister vindt dat gemeenten dit best zelf kunnen regelen. Roos zegt dat dat inderdaad wenselijk is, maar dat daar nu net de discussie in de Kamer over ging.
- D66-CDA willen een onafhankelijk bestuur voor de Muziekgieterij. De wethouder ontraadt de motie en wordt daarin gesteund door de meerderheid van de Raad. Roos-Marie Bal zegt dat professionalisering van het bestuur belangrijk is, maar in dit geval moet het zittend bestuur niet op zoek gaan naar een nieuw bestuur, maar de gemeente moet met de directie aan tafel.
- Motie van PvdA-D66-GroenLinks-VVD-SPM over het onderzoek dat door de Provincie is verricht naar de nieuwe taken die naar de gemeenten komen. Die transitie is een enorme worsteling en dan is het raar dat de Provincie net nu gaat controleren hoe het loopt en vervolgens het rapport pas net ná verkiezingen publiceert. De Raad wil dat rapport graag openbaar - B&W wordt verzocht de Commissaris van de Koning te verzoeken om openbaarmaking. Ed Sabel van de Seniorenpartij zegt dat in andere Limburgse gemeenten ook wordt aangedrongen op spoedige openbaarmaking. Hoes vindt het prima.
- Stadsbelangen Maastricht-Liberale Partij Maastricht-GroenLinks-SP stellen vast dat het in de zorgsector zeer onrustig is: vandaag werd bekend dat weer vierhonderd voltijdbanen verdwijnen, nu bij Envida, wat 600-800 mensen treft, inclusief zzp-ers. Men heeft grote zorgen over de gevolgen voor bewoners: verzorgingshuizen gaan dicht, bewoners moeten gedwongen verhuizen, gaan de corporaties iets doen? De oudere bevolking neemt in de stad in omvang toe en het beroep op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning stijgt waarschijnlijk. Het College wordt gevraagd in overleg te treden met Envida, met name vanwege borging van de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg. Wethouder Damsma zegt ook geschrokken te zijn en zij heeft samen met wethouder André Willems al een afspraak gemaakt met de directeur van Envida, al heeft de gemeente formeel geen mogelijkheden. Het verslag van dat gesprek komt terug naar Raad, maar te verwachten is dat alle zorgorganisaties nu aan het rekenen zijn en er nog wel meer van dit soort besluiten komen...
Het CDA waarschuwt dat dit nog maar het begin is: er komt nog een enorme ontslaggolf in maatschappelijke instellingen en de betreffende burgers moeten het maar uitzoeken. Josephine Dols wil dat de Raad richting Den Haag alarm slaat en dat stad zelf een mobiliteitscentrum inricht voor alle extra werklozen. De PvdA onderschrijft de oproep van het CDA, maar stelt wel dat de tendens van de reorganisaties gesteund wordt - het is goed dat de zorg dichter bij burgers komt. Roos-Marie Bal lijkt het een goed idee dat dit alles regelmatig terugkomt in de Raadscommissie Breed Welzijn. De wethouder begrijpt de zorgen, maar we weten nog steeds niet wat de situatie in 2015 zal zijn. VNG en de grootste 30 gemeenten zijn actief betrokken bij de besluitvorming en Maastricht volgt dat overleg intensief en blijft hier in de stad in gesprek met de zorgaanbieders. Wethouder Damsma roept vertegenwoordigers van landelijke partijen op om hun partijgenoten landelijk er goed bij te houden.
De motie wordt niet in stemming gebracht: de wethouders doen immers wat gevraagd wordt. - PvdA-Stadsbelangen Maastricht-Seniorenpartij Maastricht-GroenLinks-CDA-SP-Liberale Partij Maastricht stellen de plannen van het LVO aan de orde. Deze grote scholenkoepel wil af van de brede scholengemeenschappen en gaat per schooltype één locatie in de stad inrichten.
De Raad is van mening dat de overheid vraagt om 'minder ik - meer wij': aan de burgers wordt gevraagd meer samen voor elkaar te doen. Daarin past het uit elkaar halen van schooltypes precies NIET, het overstappen tussen schooltypes wordt lastiger, reistijden worden voor velen problematisch. Een brede school is beter voor kind én samenleving. De gemeente is formeel geen partij, maar moet toch in gesprek met het bestuur van het LVO. Wethouder Damsma zegt al jaren in gesprek te zijn met het LVO, maar ze wil best een extra bijeenkomst beleggen om de Raad te informeren.
De wethouder wordt ook gevraagd, en met klem, om het LVO de grote zorg van de Raad over te brengen. De Raad stelt deze plannen ongewenst te vinden, net als de staf, de OR en de ouders, die al langer bezwaar maken, wat Raad ook het gevoel geeft dat niet naar hen geluisterd is, in elk geval dat zij nergens in tegemoetgekomen zijn. De wethouder zegt toe dat de Raad deze week nog met LVO aan tafel kan om dit goed te bespreken, inclusief zorgen en voorstellen van de Raad.
Dit is de periodieke nieuwsbrief van de gemeenteraadsfractie van GroenLinks. Neem voor vragen of opmerkingen contact op met de fractiemedewerker: carla.luja@inter.nl.net