Kijk bij 'Lees meer' voor de raadsflits van de gemeenteraadsfractie GroenLinks Maastricht

Voortaan de Nieuwsflitsen per mail ontvangen? Klik dan hier.

============================================================

De laatste Raadsvergadering voor de zomerstop heeft altijd een omvangrijke agenda, maar deze keer trokken drie onderwerpen de meeste aandacht: de nieuwe werkwijze van de Raad, het burgerinitiatief Trichterveld en de cultuurbezuinigingen.

De nieuwe Raad heeft meteen werk gemaakt van een nieuwe werkwijze voor zichzelf - er was al lang onvrede over de bestaande manier. Daarin is het College teveel een 'notamachine', de Raad een 'stempelmachine' en de inwoners van de stad moeten maar in de krant lezen wat besloten is. De afgelopen jaren werden al heel wat initiatieven genomen om dat te verbeteren, maar per 1 januari zal de boel grondig verbouwd zijn. De Raad komt vaker bij elkaar; in sommige bijeenkomsten vooral om met de burgers in gesprek te gaan, in andere om besluiten te nemen. Op die manier is de Raad eerder en beter geïnformeerd over alle aspecten van een onderwerp en dat moet betere resultaten opleveren. Voor de burgers wordt het hele proces van besluitvorming inzichtelijker en toegankelijker; ze kunnen nu meedoen aan de meningsvorming, in plaats van twee minuten inspreken voorafgaande aan een vergadering. Een "historisch besluit", en dat is het.

De bewoners van Trichterveld - de witte huisjes van Mariaberg - hebben een beroep gedaan op het stadsbestuur. Hun verhuurder, de woningbouwvereniging Maasvallei, is jaren geleden begonnen aan een renovatie van de buurt, dat wil zeggen aan sloop en nieuwbouw. De bewoners was beloofd dat zij in hun oude huizen konden blijven zo lang ze wilden, maar inmiddels is gebleken dat de oude beloften financieel niet meer haalbaar zijn. Het werd een slepend conflict en inmiddels zijn twee vergaderingen van de Raadscommissie Stadsontwikkeling besteed aan het horen van beide partijen, buiten vele bezoeken van Raadsleden aan de wijk. Het punt is dat het stadsbestuur formeel geen rol kan spelen in het conflict tussen verhuurder en huurders - maar de hele Raad én de wethouder voelden zich verantwoordelijk en dus werd al het mogelijke gedaan. De uitkomst is in elk geval dat gedwongen verhuizingen niet meer aan de orde zijn. Hans Passenier voerde als nieuw GroenLinks-raadslid voor het eerst het woord - hij stelde dat de belangen van beide partijen moeten meewegen en is blij met de nieuwe afspraken, die ook van beide partijen vragen om constructief mee te werken. De Raad moet zich bewust blijven van haar rol, onder het gelijktijdige besef dat zij "een muis is die lekker meestampt."
Wethouder Van Grootheest stelde vast dat het aangepaste plan van Maasvallei paste binnen de door de Raad gestelde kaders, maar dat het vooral met de communicatie tussen Maasvallei en bewoners droef gesteld was. Formeel kan de Raad dan niks, maar die voelt zich terecht wel verantwoordelijk, net als het College: de oproep aan Maasvallei om maatwerk toe te passen en de toezegging van de wethouder om daar toezicht op te houden zijn daar de uiting van.

Het grootste deel van de lange vergadering werd besteed aan de verantwoording over 2013 en de plannen voor 2014, vervat in de Kaderbrief. Op de verantwoording kwam nauwelijks commentaar, op de plannen des te meer. En dan met name de plannen voor de bezuinigingen op cultuur. Het leverde soms vreemde taferelen op: partijen die anders niets ophebben met professionele cultuur vielen nu wethouder Damsma aan vanwege vermeend "slordig haastwerk". De wethouder stelde dat de Raad nu alleen gevraagd wordt de kaders te accepteren en dat die kaders een uitwerking zijn van het kakelverse akkoord dat de coalitiepartijen sloten na de gemeenteraadsverkiezingen. En die waren wat ze waren - de wethouder wijkt daar niet van af. De betreffende instellingen hebben bericht gehad dat de wethouder het voornemen heeft hun subsidie te verlagen of stop te zetten, maar dat zij eerst de mogelijkheid krijgen daartegen in het geweer te komen. Uit het onderlinge overleg kan dan een ander, definitief besluit komen, maar pas in oktober, voor de begroting van 2015. Er zijn al de nodige zienswijzen ingediend en er zaten veel bezorgde mensen op de publieke tribune die vrezen voor de toekomst van hun organisatie.

De Kaderbrief beslaat natuurlijk álle beleidsvoornemens voor het komende jaar, dus er was genoeg stof voor kanttekeningen en discussies, afhankelijk van politieke kleur. Dat leverde leuke debatten op, vaak tussen Vivianne Heijnen (CDA) en Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks), die er herhaaldelijk op wees dat het CDA nu toch heel andere dingen wil dan vóór de verkiezingen.
Hij verwoordde de inzet van GroenLinks voor het komende jaar: de Kaderbrief bevat veel dat niet makkelijk en leuk is, maar wel perspectief biedt. Hij besprak de decentralisaties, cultuur, duurzaamheid en de fiets.
Bij alle onduidelijkheid rond de decentralisaties blijft recht overeind dat niet bezuinigd wordt op armoedebeleid. Hij stelde vast dat "je zorgen maken een dagtaak is" en dat al het gedoe rond de decentralisaties doet duizelen. Dat de Raad zoekt naar een regierol door een eigen werkgroep te formeren vindt hij prima.
Cultuur is het cement van de samenleving en de bezuinigingen doen pijn, maar de manier waarop is te rechtvaardigen. In verkiezingsdebatten werd vaak gesteld dat het met de professionele cultuur wel minder kon, daarom staat dat ook in het coalitieakkoord en daarom in de Kaderbrief - de wethouder voert dus uit wat de kiezers vroegen, al had volgens hem de toon wel beter gekund... Hij vertrouwt er op dat het College de zienswijzen van de getroffen organisaties goed zal bespreken en behandelen - de aangekondigde procedure mag geen dooie mus zijn. Daarna pas volgt de invulling van het innovatiebudget voor cultuur.
Hij is blij met de komende aanpak van duurzaamheid, met als onderdeel veel verbeteringen voor fietsers. Wat hem betreft past dat in een breder streven naar een betere luchtkwaliteit en een autoluwe binnenstad.
Belvédère kreeg complimenten: met de grote ingrepen in dit gebied naast de oude binnenstad komt er ruimte voor nieuwe initiatieven en nieuwe gebruikersgroepen. Hij kondigde een initiatief aan over de aanpak van vechtscheidingen, naast die van de Provincie Limburg. Hij concludeerde dat een goed begin het halve werk is, maar dat GroenLinks kritisch de uitvoering zal volgen.

Dit is de periodieke nieuwsbrief van de gemeenteraadsfractie van GroenLinks.
Neem voor vragen of opmerkingen contact op met de fractiemedewerker: carla.luja@inter.nl.net