Kijk bij 'Lees meer' voor de raadsflits van de gemeenteraadsfractie GroenLinks Maastricht

Voortaan de Nieuwsflitsen per mail ontvangen? Klik dan hier.

============================================================

Het ging héél snel, de voorlaatste Raadsvergadering voor het zomerreces - burgemeester Hoes opende de vergadering stipt om 17.00 uur en voor zessen stonden we al weer buiten. Na toch nog een paar interessante discussies over ingediende moties - alle vergaderstukken waren in een paar minuten afgehamerd. Dan hebben de raadscommissies hun voorbereidende werk dus goed gedaan.

De eerste motie ging over schaliegas en werd ingediend door GroenLinks, Seniorenpartij, D66 en SP, maar had meteen de steun van de hele Raad, met uitzondering van de VVD. Gert-Jan Krabbendam voerde het woord: de motie behelst een verzoek aan het College om bij minister Kamp een zienswijze in te dienen tegen de landelijke structuurvisie schaliegas. Het grondgebied van Maastricht wordt daarin niet aangewezen als potentieel wingebied, maar een groot deel van het Heuvelland wel. De winning van schaliegas vindt plaats door chemicaliën onder grote druk in de ondergrond te spuiten. Dit kan drinkwater en oppervlaktewater vervuilen en dat water trekt zich van gemeentegrenzen niks aan - dat komt gewoon naar de Maas. Deze zienswijze kan ook door burgers ingediend worden - de tekst zal te vinden zijn op de website van GroenLinks Maastricht. De motie zal aan alle omringende gemeenten gestuurd worden. Het is ook nog wel een idee om de buren over de grens een berichtje te sturen; zij maken zich net zo'n zorgen over 'onze' schalieplannen als wij over 'hun' gammele kernreactoren...

Daarna ging het in twee afleveringen over woningsplitsing, oftewel overlast door studenten, illegale kamerverhuur, huisjesmelkers en onveilige woonomstandigheden. De eerste ronde concentreerde zich op de zorgen van bewoners van Limmel - CDA-er Jan Janssen vond de toestand daar zo urgent dat die zijn motie rechtvaardigde, al vroeg hij feitelijk niet meer dan het uitvoeren van staand beleid. Wethouder Van Grootheest relativeerde een en ander, maar niet de zorgen van de buurt - hij zal hun petitie uiteraard aannemen en uitgebreid met hen in gesprek gaan. Er komt nog dit jaar een evaluatie van het gevoerde beleid rond woningsplitsing en hij raadt aan die evaluatie af te wachten om te zien of bijstelling van het beleid nodig is. Verder zegt hij toe dat bezien wordt of er als aanvulling vaker handhavend opgetreden kan worden. Het is niet genoeg voor Janssen en de meerderheid van de Raad: de motie wordt aangenomen.

De tweede aflevering over illegale kamerverhuur werd ingeleid door een motie van PvdA en D66: het College wordt gevraagd in het lopende jaar extra prioriteit te geven aan handhaving op illegale kamerverhuur en woningsplitsing, gericht op de meest urgente gevallen.
Coen van der Gugten merkt op dat naar het gehele beeld gekeken moet worden - er wordt ook gewerkt aan extra aanbod van kamers om de druk op de markt te verlichten, maar dan nog blijft het nog jaren beroerd in buurten als Limmel - huizen opgesplitst in te veel kamers en botsende leefstijlen, waarbij strakker handhaven geen echte oplossing biedt. Voeg dan aan de motie een opdracht voor het College toe om haast te maken met het realiseren van al die plannen voor extra kamers. Dat vindt Hoes best, als de gemeente maar geen kamers moet gaan bouwen.
Het College wil nog wel reageren, voor het de Raadsbreed gesteunde motie overneemt.
Zo zegt wethouder Van Grootheest dat splitsing niet per definitie slecht is - het is vaak de redding van grote herenhuizen, die anders mogelijk leeg zouden staan.
Daarbij zijn de vele studenten ook inwoners van de stad, die recht hebben op onderdak. Het beleid rond splitsing wordt geëvalueerd, maar verder voert het College gewoon het beleid uit dat de Raad heeft opgedragen. Inmiddels is duidelijk dat er behoefte is aan andere huisvestingsmodellen, met meer dienstverlening, maar ook als grootschalige campus, zoals nu voorzien in de Eiffel en Carré, en in onderzoek voor Bonnefanten en Tapijn - dus hij vat de oproep van de Raad op als bevestiging van de ingezette uitvoering door het College.
De burgemeester zegt over de handhaving dat de gevraagde capaciteit geleverd moet worden, maar dat er nog bezien wordt op welke manier precies.

De PvdA dient een motie in om de honorering van zorgaanbieders mee te wegen bij aanbesteding van zorg. Frans Bastiaens constateert dat burgers al jaren groen en geel zien van ergernis over het gegraai in de (semi)publieke sector - salarissen boven de Balkenende-norm, hoge bonussen, gouden handdrukken. De lopende parlementaire enquête naar de woningcorporaties toont opnieuw voorbeelden van het schaamteloze gedrag van sommige bestuurders in veel te veel sectoren: banken, corporaties, scholen, zorginstellingen. De bevolking draait voor de schade op, de zwaksten het meest. Intussen zijn de burgers steeds meer het heft in eigen hand gaan nemen - men wil meer zelf regelen en dicht bij huis organiseren. Dus ook als het om zorg gaat. De motie vraagt om bij het afsluiten van contracten met zorgaanbieders rekening te houden met de verhouding tussen de beloning van de top en de omvang van de organisatie. Dit komt in feite neer op simpelweg uitvoering geven aan een bestaande wet over de normering van salarissen in de publieke sector. De Raad steunt dit voorstel unaniem, wethouder Gerats zegt namens het College de motie van harte over te nemen.