Kijk bij 'Lees meer' voor de raadsflits van de gemeenteraadsfractie GroenLinks Maastricht
============================================================
De Visie op bedrijventerreinen werd met algemene stemmen aangenomen. Ook weer een stuk beleid dat tot stand is gekomen in samenspraak met alle betrokkenen inclusief de Raad, waardoor goed is afgewogen welke bedrijven op welke terreinen hun plek moeten krijgen. En voor al die betrokkenen is duurzaamheid van groot belang. GroenLinks is het hier helemaal mee eens, net als met de mogelijkheden die ondernemers nu krijgen om zon- en windenergie op eigen terrein op te wekken voor eigen gebruik. Verder sprak Linda Babb haar tevredenheid uit over het onderscheid dat nu gemaakt wordt tussen industriële bedrijvenparken en stedelijke werklocaties. Die laatste gaan ruimte bieden aan het nieuwe soort jonge bedrijven waar we het in de toekomst voor een groot deel van moeten hebben. Dat op die locaties meerdere functies toegestaan worden zal helpen om ze ook echt tot ontwikkeling te brengen. En op alle terreinen komen mogelijkheden voor ontmoetingsplekken: goed voor de contacten en het leren van elkaar.
Tenslotte: nu is eindelijk vastgelegd dat we terughoudend zullen zijn met de ontwikkeling van nieuwe terreinen, gezien de aanhoudende economische problemen een terechte stap. De wethouder kreeg nog de suggestie om eerst in kaart te brengen welke mogelijkheden leegstaande kantoorpanden bieden voor startende bedrijven en om creatief om te gaan met hergebruik voordat er nog over uitbreiding van bedrijvenparken gepráát kan worden....
De Managementrapportage over 2013 van de gemeente Maastricht is natuurlijk een belangrijk stuk - het doet verslag van de uitgaven over het afgelopen jaar en vormt zo een tweeluik met de begroting, die meestal veel meer aandacht krijgt. Maar gelukkig is de gemeente waar de gemeenteraad nauwelijks kanttekeningen heeft: dan zijn er dus nauwelijks afwijkingen van de begrote uitgaven én is het allemaal begrijpelijk opgeschreven. Er ontstond wél een politieke discussie tussen raadsleden over de korting op het WMO-budget - die korting vinden sommigen een schandaal, anderen wijzen op de omvang van het sociale budget, dat nu de helft beslaat van het hele gemeentelijke budget. Uiteraard wordt de zorg om de kwetsbaren in de stad breed gedeeld, maar dit agendapunt is gewoon niet het moment om het daar over te hebben. Waarna een deel van de vergadering van de voorzitter de ruimte krijgt om nog drie kwartier de pijnpunten in de WMO nogmaals met de wethouder door te nemen..
De WMO-discussie gaat uiteindelijk natuurlijk over: geven we iedereen waar waar men recht op heeft of moet het gaan om maatwerk.
Daarna wordt de Managementrapportage aangenomen.
De Nota Internationalisering roept veel bevlogen verhalen op over Maastricht als Europese stad, met als rode draad de oproep tot buurtaalonderwijs - op scholen, in bedrijven, binnen de gemeentelijke organisatie. Maastricht maakt deel uit van een grensoverschrijdende regio en moet blijven werken aan het wegnemen van de belemmeringen die de grenzen meebrengen. Dus de noodzaak van een stevige lobby richting De Haag wordt onderschreven. Maar de noodzaak van een stevige lobby richting Brussel ook. De Raad wil zelf beter op de hoogte zijn van het Europese bestuursniveau en beslist dus dat daar in de nieuwe Raadsperiode een werkbezoek voor geregeld zal worden. De Nota wordt met algemene stemmen aangenomen.
Roos-Marie Bal dient een motie in om 0,20 € per inwoner over te maken naar een fonds van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten, als bijdrage aan de wederopbouw van de gemeentelijke structuren en democratie in de Filipijnen. De meerderheid van de Raad steunt deze motie.
De vergadering eindigt op een ontluisterende manier in de zoveelste woordenwisseling over de vlam van Minckeleers. De voorzitter concludeert dat er geen besluit voorligt en sluit de vergadering.