De afgelopen dagen hebben diverse artikelen in Dagblad de Limburger de zaak integriteit van drie raadsleden belicht. Op maandagavond 7 februari 2011heeft burgemeester Van den Tillaar in een besloten raadsvergadering tekst en uitleg gegeven over de ontstane situatie. Hij heeft bij bureau BING advies aangevraagd over drie raadsleden. Met verbazing heeft de fractie GroenLinks kennis genomen van het proces dat zich heeft afgespeeld. Burgemeester Van den Tillaar heeft aan alle betrokkenen excuses aangeboden over zijn handelswijze en zal het verzoek voor advies bij BING intrekken.
.....
GroenLinks heeft hierop de volgende reactie.
GroenLinks vindt integer handelen van raadsleden van groot belang. Persoonlijke belangen mogen geen rol spelen in beslissingen die als raad worden genomen. Deze zaken zijn niet altijd even duidelijk. GroenLinks vindt het daarom belangrijk om als raad hierover in gesprek te blijven om met elkaar te komen tot goede besluitvorming die het algemeen belang dient. Raadsleden zijn zelf verantwoordelijk om hier in hun handelen over na te denken en afwegingen te maken. Soms is die afweging helder: je stemt niet mee als het bijvoorbeeld gaat om een bestemmingsplanwijziging van je eigen bedrijf.
Maar wat doe je als je lid bent van een kanarievereniging die een volière wil plaatsen in het plaatselijk park en daar toestemming voor vraagt? Maakt het dan ook nog uit of je gewoon lid bent of voorzitter van het bestuur van deze vereniging? Deze antwoorden staan nergens zwart op wit, daar moet je als raad zelf uit kunnen komen. Dat lukt niet altijd. In die gevallen is het van belang om extern advies in te winnen.
Integriteit is een gevoelige kwestie en daar moet ook omzichtig mee worden omgegaan. GroenLinks betreurt het dat de fouten die zijn gemaakt het gesprek over integriteit in de gemeenteraad in de weg staan. GroenLinks is er ook nooit op uit om mensen persoonlijk te beschadigen. Het gaat altijd om de inhoud en een eerlijke behandeling van welk raadsvoorstel dan ook.
Wat betreft het voorstel van de burgemeester om het advies van BING in te trekken hebben wij de volgende reacties:
Inzake Robbert Dautzenberg gaat het om een initiatiefvoorstel in wording, waarvan fractievoorzitter Roel Ronken namens de Fractie Franssen indiener is geworden. Daarmee is een onderzoek,in wat voor vorm dan ook, overbodig, onnodig en vergezocht. GroenLinks is er van overtuigd dat Robbert handelde voor een zaak die het algemeen belang dient en vindt het zeer betreurenswaardig dat Robbert’s handelen door domme, interne procedurefouten in een kwaad daglicht is geplaatst. Excuses van de burgemeester naar hem toe zijn dan ook zeker op zijn plaats.
Inzake Elian van der Heyden en Giel Jacobs, die beiden meestemden bij het amendement waarin uitdrukkelijk om de uitbreiding van het aantal kampeerplaatsen bij de boer op gemeenteniveau wordt toegestaan terwijl zij zelf ondernemer zijn met dergelijke camping, blijft voor GroenLinks de schijn van belangenverstrengeling bestaan. Wij hebben nog geen antwoord op de vraag of in dit geval inderdaad het algemeen belang wordt gediend. Wij hebben om deze reden behoefte aan extern advies in deze zaak. Een advies, omdat wij ervan uitgaan dat deze raadsleden gewoon integer gehandeld hebben, maar toch de schijn van belangenverstrengeling tegen zich houden.
Een BING advies dus -en geen integriteitsonderzoek- , vinden wij in deze zaak daarom wel op zijn plaats. Het advies moet met name toekomstgericht zijn en zich dus niet richten op alleen het terugkijken via een onderzoek op de besluitvorming van de raad over de kampeerplaatsen, maar meer op hoe in vergelijkbare gevallen gehandeld dient te worden.
Marion van der Kleij, fractievoorzitter GroenLinks
Egid van Houtem, raadslid GroenLinks