Hier vindt u de reactie van Marleen Thissen op de het plan van burgemeester Leers om een 'wietboulevard' te ontwikkelen.

Aan de redactie van Dagblad De Limburger

Maastricht 24 november 2004

Geachte redactie van Dagblad De Limburger

Bijgaande stuur ik u mijn  reactie op de plannen van burgemeester Leers over de coffeeshops en de wietteelt.

Het huidige drugsbeleid vraagt om vernieuwing

De ideeën van burgemeester Leers getuigen van lef. En lef is nodig om de onwerkbare situatie voor zowel de gemeente, de politie als de coffeeshophouders op te lossen.
Het huidige beleid waarin het gebruik van softdrugs gedoogd wordt maar de productie verboden is zorgt voor criminele activiteiten waar veel geld mee te verdienen valt.
De overlast die veroorzaakt wordt door de illegale handel in drugs maar ook door de aantrekkingskracht van de coffeeshops op veel buitenlanders lijkt niet te beteugelen.
Het is lastig om een duidelijk onderscheid te maken tussen de criminele activiteiten en de legale situatie in en rond de coffeeshops. De politie besteed wel veel tijd aan de bestrijding van overlast rond de coffeeshops maar het effect is voor de burger niet duidelijk.
Een duidelijker beleid waarbij de teelt en de aanvoer van softdrugs voor de coffeeshops legaal wordt, is de oplossing om de criminele activiteiten rond softdrugs tegen te gaan. Als de teelt en handel gelegaliseerd worden is gaat de prijs omlaag en is de illegale handel niet meer aantrekkelijk. Een cruciale stap  om de illegale handel met alle criminele gevolgen het hoofd te bieden. Zo’n beleid heeft tot gevolg dat de politie meer  tijd krijgt voor het echte criminele werk. Het plan van burgemeester Leers om de hennepteelt in handen van de overheid te leggen is een stap in de goede richting.

Het plan om een of meerdere wietzones aan de grens te maken heeft naast positieve ook negatieve effecten.
De voordelen zijn o.a. dat de buitenlanders niet meer naar de stad hoeven om hun wiet te kopen en dat het aantal coffeeshops in de stad kan verminderen omdat de klandizie terugloopt. Het zijn vooral de plekken met een concentratie aan coffeeshops waar overlast ontstaat.
Een deel van de coffeeshops zal echter in de stad moeten kunnen blijven voor de Maastrichtenaren die regelmatig een joint willen roken. Een vergelijking met het café is hier op z’n plaats. We sturen onze burgers die alcohol willen drinken ook niet de stad uit. Het wietgebruik zeker onder jongeren is vrij algemeen te noemen. Ik zou die jongeren niet graag naar deze zones willen sturen waar ze meer kans lopen om met criminele figuren in aanraking te komen. Om overlast rond de coffeeshops in de stad te voorkomen kan een pasjessysteem ingevoerd worden.
Een negatief effect van wietzones is het ontbreken van sociale controle. Een concentratie van coffeeshops trekt ook mensen met illegale praktijken aan waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Controle ter plekke is dus nodig.

De plannen hebben kans van slagen als er een regionaal samenwerking is. De wietzones zal men daar moeten leggen waar de meeste buitenlanders de grens over komen. Ten Zuiden van Eijsden, noord west van Maastricht en ten oosten en zuiden van Heerlen zijn waarschijnlijk de meest logische plekken. Dat dit op bezwaren van in de buurt wonende burgers stuit mag een serieus onderzoek naar de realisering van dit soort nieuwe ideeën niet in de weg staan. De negatieve reacties uit Eijsden waren te voorspellen omdat iedereen zijn/haar eigen straatje schoon wil houden. Maar ook in Eijsden kan men de ogen niet sluiten voor de problemen die het huidige drugsbeleid met zich meebrengt . Problemen die zich echt niet alleen in Maastricht voordoen maar zeker ook in en rond Eijsden zelf. 
Al met al is het de moeite waar om de ideeën van de burgemeester serieus uit te werken. Ik hoop dan ook niet dat hij  dit alleen maar ziet als een speldenprik richting minister Donner want dat zou ik een gemiste kans vinden. Hij verdient de steun van de hele regio om mee te denken aan een oplossing voor een regionaal probleem.

Marleen Thissen